Wegenwacht extra druk door kou - gladheid op wegen in oosten

Foto ANP / Robin Utrecht

De vrieskou leidt zoals verwacht tot extra drukte bij de Wegenwacht. Dat meldt de ANWB vanochtend. Automobilisten die eenmaal op weg zijn moeten op de A28 in Drenthe, de A37 tussen Hoogeveen en Emmen en de A73 in Limburg oppassen voor gladheid. Het is op de weg overigens niet drukker dan normaal.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Er staat in totaal 170 km file. Dat is gemiddeld voor dit tijdstip op maandag. Wel veel ongelukken. Die hebben niet met #gladheid te maken.

Een woordvoerder van de ANWB zegt tegen persbureau Novum dat er vooral problemen zijn met slecht onderhouden en oude accu’s. “Die hebben door de kou te weinig vermogen om de startmotor rond te draaien.” Omdat het recent nog geregend heeft, kan vocht zich hebben opgehoopt in autosloten. “Als dat bevriest komen de mensen er niet meer in.” Verder kampen automobilisten ook met portieren die aan de randen zijn vastgevroren en komt de vastgevroren handrem geregeld voorbij.

Wegenwacht zet extra auto’s en personeel in

Vanochtend zijn driehonderd in plaats van de gebruikelijke 250 wegenwachten op de weg. Ook bij de alarmcentrale is meer personeel ingezet. De ANWB verwacht 5600 pechgevallen af te handelen, elfhonderd meer dan normaal.

Op de weg was het vooralsnog minder druk dan anders. De kou leidt alleen op enkele lokale wegen in het zuiden en zuidoosten tot gladheid. Dat kan vanavond anders worden volgens de ANWB omdat vanaf acht uur sneeuw wordt verwacht.

    • Pim van den Dool