Waarom zijn Limburgse vlaaien eigenlijk rond?

Guy Stratermans vraagt zich af waarom vlaaien rond zijn. „Het lijkt me niet efficiënt qua indeling van de oven; vierkante vlaaien passen er toch veel beter in?”

We gaan naar de ‘bèkkerij’ van Mathieu Hermans in Maastricht. Hermans vertelt: „Het deeg moet overal even gaar worden. Bij een vierkante vlaai verbranden de hoeken. En de vlaai wordt niet gelijkmatig gaar.” Daarom is de vlaai dus rond.

De dochter van Mathieu, Carmen Hermans, geeft ook een reden: „Als je een bol deeg uitrolt, wordt deze vanzelf rond. Je zou erin moeten snijden om een vierkant te krijgen.”

De schrijver van het boek Vlaai en ander Limburgs gebak, Wil Engels, vertelt over de oorsprong van de vlaai: „In België vinden we de herkomst van de zogenaamde ‘vladen’, de voorloper van de vlaai. Vladen maakten ze vroeger van een eimengsel met fruit. Dat werd aan de bovenkant en onderkant warm gemaakt.”

De vlaai was vroeger veel populairder in Limburg dan in de rest van het land, hoe kan dat? „Misschien had dat iets te maken met de isolement van Limburg destijds?”

Tegenwoordig doet de vlaai het overal goed (maar nog altijd het best in Limburg), hij is overal te koop; bij de Hema, de AH en bij Multivlaai. Maarten Steinkamp, woordvoerder van Multivlaai, geeft een feitenlijst om de populariteit te onderbouwen. „We hebben 110 vestigingen, elke dag rijden tien vrachtwagens vanuit Sevenum, Limburg, door heel Nederland om de vlaaien naar alle vestigingen te brengen.”

Multivlaai verkoopt het beste in de Randstad. „Allochtone Nederlanders houden van zoet en beginnen echt van onze vlaaien te houden”, vertelt Steinkamp. „En deze doelgroep zorgt dus ook voor de beste verkoopcijfers in Rotterdam.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carmen Dorlo