'Volgende keer gooi ik er wat peper en zout bij'

rotterdam adelinde cornelissen foto nrc rien zilvold

Naam: Adelinde Cornelissen

Leeftijd: 33 jaar

Sport: Dressuur

Prestaties: Zilver (individueel) en brons (landenwedstrijd) Olympische Spelen 2012, tweevoudig Europees kampioen, meerdere Grand Prix overwinningen

Door Arman Avsaroglu

Dit weekeinde doe je mee aan Jumping Amsterdam, een van de belangrijkste hippische wedstrijden in Nederland. Hoe belangrijk is dat toernooi in jouw seizoen?

„Het is een wereldbekerwedstrijd, die zijn altijd belangrijk. Maar omdat ik me al heb geplaatst voor de wereldbekerfinale, is deze wedstrijd sportief niet van ontzettend groot belang. Maar het is altijd fijn om je te meten met een internationaal topveld, zeker in eigen land. Of alle aandacht van het thuispubliek mijn paard Parzival zal afleiden, betwijfel ik. Tijdens de proef zelf gebeurt er niets en om de kür heen is het mijn taak om hem kalm te houden.”

Afgelopen zomer werd jij tweede tijdens de Spelen in Londen. Veel mensen vonden jouw kür beter dan die van de Britse winnares, Charlotte Dujardin. Er kwam kritiek op het oordeel van de jury. Ben je daar nog lang mee bezig geweest?

„Nee, helemaal niet. Geweest is geweest, ik kan er toch niets meer aan veranderen. Het heeft geen zin om terug terug te kijken en mezelf onnodig te frustreren. Ik heb de kür van Charlotte ook niet meer teruggezien. Wat heb ik daar aan? Ik ben iemand die graag vooruit kijkt en heb geen invloed op de prestaties van anderen of op het oordeel van de jury. Ik ga ervan uit dat daar deskundige juryleden zaten die Charlotte terecht tot winnaar hebben uitgeroepen. Voor mij is dat hoofdstuk afgesloten.”

Hoe gaat het sindsdien met jou en Parzival? De kritiek was dat het paard weliswaar heel veel kracht heeft, maar er niet elegant genoeg uitzag.

„Het gaat eigenlijk ontzettend goed. We hebben direct na de Spelen veel getraind om er wat meer lichtheid in te krijgen. Parzival is een snel paard en heeft de neiging te snel naar voren te lopen. Ik moest hem daarin altijd wat afremmen. Hij moet nu leren dat zelf te doen, waardoor het geheel er wat lichter en vanzelfsprekender uit komt te zien. Op trainingen zie ik dat hij met grote stappen vooruit gaat.”

Je klinkt bijna verbaasd dat Parzival zo is verbeterd.

„Parzival is al vijftien jaar en haalt in wedstrijden scores van boven de tachtig procent. Dan verwacht je niet meer dat hij met zulke grote sprongen vooruit gaat. Tijdens onze vorige wedstrijd zag het er zelfs zo los en licht uit dat het volgens de jury juist weer ontbrak aan kracht. Nou, dan gooi ik er bij de volgende wedstrijd toch weer wat peper en zout bij.”

Hoe zorg je ervoor dat die balans tussen kracht en elegantie optimaal wordt?

„Dat is nou de kunst. Dat ligt niet alleen aan het paard, maar ook aan mij als amazone. Ik heb de laatste tijd veel gewerkt aan mijn balans en evenwicht zodat ik nog beter op mijn paard kom te zitten. Ik wil alles uit deze combinatie halen wat er in zit. En omdat Parzival steeds beter wordt en ik ook, valt er nog genoeg winst te behalen.”

    • Arman Avsaroglu