Vertraging proces verkrachting India door leeftijdsonderzoek verdachte

De advocaat van een de verdachten spreekt met journalisten voor de rechtbank in New Delhi. Foto AP / Tsering Topgyal

De advocaat van een van de vijf mannen die zijn aangeklaagd wegens de groepsverkrachting van en moord op een jonge Indiase vrouw verlangt een leeftijdsonderzoek voor zijn cliënt, die volgens hem nog minderjarig is. Het verzoek van de advocaat wordt gezien als een poging om een snelrechtprocedure te voorkomen.

De vijf mannen die verdacht worden van de groepsverkrachting van de 23-jarige vrouw in een rijdende bus in New Delhi kunnen als ze schuldig worden bevonden de doodstraf krijgen. De vrouw overleed later aan haar verwondingen. Een zesde verdachte is 17 en kan volgens het jeugdrecht maximaal drie jaar in een heropvoedingsgesticht krijgen.

Advocaat beschuldigt politie van manipulatie

Advocaat Manohar Lal Sharma verklaarde voor de rechtbank in New Delhi dat zijn cliënt, Mukesh Singh, nog geen 18 is en dat politiestukken die aangeven dat hij 26 is, ‘gemanipuleerd’ zijn. “Als je naar zijn gezicht kijkt, zie je dat hij nog maar een kind is”, zei Sharma tegen persbureau AP. De zitting zelf vond plaats achter gesloten deuren.

Volgens Sharma heeft Singh een oudere leeftijd opgegeven om in aanmerking te komen voor een rijbewijs. Hij zei dat de rechtbank nog geen antwoord heeft gegeven op zijn verzoek om een medisch onderzoek om de leeftijd van zijn cliënt te bepalen. Komende donderdag staat een nieuwe zitting gepland.

Gisteren nieuw geval van groepsverkrachting

India werd gisteren opnieuw opgeschrikt door een geval van groepsverkrachting. Zes mannen werden opgepakt na het verkrachten van een 29-jarige vrouw in een bus in het noorden van India. De vrouw zou zijn misbruikt door de bestuurder van de bus en vijf andere mannen. Na de verkrachting is ze langs de weg achtergelaten.

    • Pim van den Dool