Van Stapele, recensent van NRC, wint Popprijs

Saul van Stapele, vaste muziekmedewerker van NRC Handelsblad, heeft zaterdag de Pop Media Prijs 2012 gewonnen op het Eurosonic Noorderslag-festival in Groningen. Volgens de jury is Van Stapele „onbetwist de nummer één op het gebied van de moderne zwarte muziek. Hij interviewde zo’n beetje alle groten van de afgelopen vijftien jaar.”

De jury, onder voorzitterschap van Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek Universiteit van Utrecht, prees Van Stapeles toegankelijke schrijfstijl en kennis van zaken. Van Stapele schrijft sinds 2004 voor NRC Handelsblad over pop en interviewde onder meer Amerikaanse hiphopgrootheden als Jay-Z, P. Diddy en Eminem. Hij schrijft ook voor de Nieuwe Revu. Van Stapele (Den Haag, 1974) publiceerde vorig jaar een roman over twee blanke Nederlandse jongens die gangsterrappers willen worden, Witte panters. Eerder publiceerde hij Van Brooklyn naar Breukelen, 20 jaar hiphop in Nederland en een boek over de jeugdbende de Crips in Den Haag, Crips.nl.

Van Stapele, nu in Brazilië, was per Skype-verbinding getuige van zijn uitverkiezing. NRC-collega Hester Carvalho, prijswinnaar in 2004, nam de prijs voor hem in ontvangst. Eerdere winnaars van deze prijs, dit jaar gesteund door Hogeschool Inholland, waren onder meer Jip Golsteijn, Martin Bril en Leo Blokhuis.