UPS ziet af van overname TNT Express - koers op AEX stort in

UPS wil het bod op TNT Express intrekken nadat de Europese Commissie een “nee” verkocht aan beide partijen over de voorgenomen overname. De Amerikaanse pakketdienst, de grootste en oudste van de wereld, heeft TNT gezegd af te zien van de transactie.

TNT Express zegt te begrijpen dat de voorgenomen overname voor onrust heeft gezorgd binnen het bedrijf en zich nu te richten op eenheid. Foto Reuters / Darren Staples

UPS trekt het bod op TNT Express in nadat de Europese Commissie een “nee” verkocht aan beide partijen over de voorgenomen overname. Het aandeel TNT Express is daarop vanochtend op de Amsterdamse beurs vrijwel gehalveerd. De koers van zusterbedrijf PostNL, dat dertig procent van die aandelen bezit, zakte ruim 29 procent en liet weten het pakket te willen verkopen.

Een kwartier na opening stond het aandeel op 4,18 euro, terwijl het vrijdag nog sloot op 8,25 euro. Daarmee stond het aandeel op een verlies van 49,30 procent, al klom het later enkele procenten omhoog. De Amerikaanse pakketdienst UPS, de grootste en oudste van de wereld, heeft TNT gezegd af te zien van de transactie.

TNT meldt dat het samen met UPS om de tafel is gaan zitten met het team van de EC dat de voorgenomen overname onderzocht. Het team liet beide partijen weten dat op basis van het huidige voorstel van de Amerikanen een negatief besluit neemt.

FedEx bleek sleutel in handen te hebben

die afwijzing van de Europese Commissie kan niet als een verrassing gekomen zijn voor de Amerikanen, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

“Al vanaf oktober was het duidelijk dat Brussel de overname niet zomaar zou goedkeuren. Met het verdwijnen van TNT Express zouden er wereldwijd nog drie grote koeriersdiensten overblijven: UPS, FedEx en DHL. Volgens Europa zouden de concurrentieverhoudingen binnen de Europese markt voor expresse -bezorgdiensten daardoor worden verstoord.”

“In de afgelopen maanden is er druk onderhandeld over de voorwaarden waaronder de fusie wél zou kunnen worden goedgekeurd. Op 29 november presenteerde UPS een eerste pakket maatregelen (‘remedies’) om de verstoorde concurrentieverhoudingen te repareren. Toen dat werd afgewezen, dienden de Amerikanen tot twee keer toe herziene plannen in. Hoewel er geen details naar buiten zijn gebracht, is het duidelijk dat UPS bereid was om grote delen van TNT af te stoten.”

Vorige week meldde de Financial Times echter dat FedEx was afgehaakt als potentiële koper. Daarop bleef alleen het Franse DPD over als geïnteresseerde en dat bedrijf is volgens Europees mededingingscommissaris Joaquín Almunia te klein om de concurrentie op de markt te bevorderen.

‘Geen realistische optie’ en ‘onvermijdelijk’

Hierop heeft UPS aan TNT Express laten weten dat het “geen realistische optie” ziet om alsnog goedkeuring te krijgen van de EC. Het formele afzien van de overname vindt dan pas plaats wanneer de EC haar besluit officieel kenbaar maakt. Ook TNT laat weten dat het “onvermijdelijk” wordt geacht dat dit nog positief gaat uitvallen.

De in Nederland gevestigde koeriersservice zegt de situatie te betreuren omdat het van mening was dat de fusie voor alle aandeelhouders interessant was. UPS betaalt TNT nu een 200 miljoen euro aan beëindigingsvergoeding.

VEB wil antwoorden, en snel een beetje

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat TNT Express snel met een nieuw plan komt. “TNT Express moet snel aan de slag met een plan B”, stelt VEB-directeur Jan Maarten Slagter. “Eerder zeiden ze geen plan B te hebben, mocht de overname niet doorgaan.”

Slagter wil daarnaast duidelijkheid over interim-topman Bernard Bot. Hij was de financiële man van TNT Express, maar werd tijdelijk topman toen Marie-Christine Lombard in september plots vertrok als bestuursvoorzitter. Slagter wil weten of Bot de topman blijft, of dat een nieuwe bestuursvoorzitter wordt gezocht door TNT Express.

    • Jules Seegers