Uitgelicht

Film

La nuit américaine (François Truffaut, 1973, F/I). Speelfilm over de liefde voor het maken van een film en de bijbehorende magische interactie tussen een tijdlang tot elkaar veroordeelde individuen. De titel verwijst naar de techniek om met een bepaalde lens overdag te filmen maar nacht te suggereren. Truffaut speelt zelf de regisseur, een eenzame vaderfiguur met een gehoorapparaat, die doof is voor alle complicaties in de verhoudingen tussen acteurs en crewleden omdat hij zich niet kan laten afleiden bij het scheppen van zijn realiteit. Ook met Jean-Pierre Léaud, Nathalie Baye, Jacqueline Bissset, Jean-Pierre Aumont. Arte, 20.15-22.05u.

Taxi (Gérard Pirès, 1998, F). Onverwachte kaskraker werd geschreven en geproduceerd door Luc Besson en biedt voornamelijk auto-achtervolgingen. Taxichauffeur Samy Naceri en een voor zijn rijexamens gezakte inspecteur van politie (Frédéric Diefenthal) achtervolgen met 180 per uur een Duitse Mercedes-bende door Marseille. RTL7, 20.30-22.15u.

Une liaison pornographique (Frédéric Fonteyne, 1999, F/CH/B/L). De ontmoetingen waarbij Nathalie Baye en Sergi Lopez hun geheime seksuele verlangens plegen te bevredigen voltrekken zich meestal achter een ook voor de kijker gesloten hotelkamerdeur. Wel reflecteren de hoofdpersonen, als in een documentaire, recht in de camera op hun gevoelens. De ene kijker vindt dat ontroerend, de ander sukkelt in slaap. Arte, 22.05-23.24u.

Informatief

De Wereld Leert Door. Eerste aflevering van nieuwe spin-off van DWDD. Matthijs van Nieuwkerk interviewt elke avond een wetenschapper over zijn of haar onderzoek. Ned.3, 22.30-22.45u.

Why the Industrial Revolution happened here. Professor Jeremy Black onderzoekt een buitengewoon tijdperk in de Britse geschiedenis en legt uit hoe de unieke economische, sociale en politieke omstandigheden begin 19de eeuw leidden tot de ontwikkeling van Groot-Brittannië tot de rijklste en machtigste natie ter wereld. BBC 2, 22.30-23.30u.

Amusement

Herken de homo! Britse datingshow waarin ene Cara de keuze krijgt uit een aantal mannen. Zij denkt dat ze allemaal hetero zijn, maar een aantal is in werkelijkheid homo. Aan het einde van de serie moet ze kiezen voor een van de kandidaten. Kiest zij een homo dan wint deze in zijn eentje de pot van 50.000 pond. Kiest ze een hetero, dan delen beiden het geld. RTL5, 20.30-21.30u.

’t Schaep in Mokum. Aflevering 2, waarin Riek bij Greet in de fourniturenzaak wil komen werken. Maar Greet heeft al een zekere Hassan aangenomen. Lena moet op zoek naar een nieuwe woning, maar stort zich liever in het uitgaansleven. Met wat hulp van Opoe lost Lukas op geheel eigen wijze Lena’s woningnood op.Ned.1, 22.10-23.00u.