Tv-serie Homeland wint drie Globes

De tv-serie Homeland heeft vannacht in Los Angeles drie Golden Globes gewonnen. De politieke thriller over Amerikaanse moslimangst werd bekroond als beste dramaserie. De hoofdrolspelers Claire Danes en Damian Lewis kregen ook ieder een prijs. In de categorie comedy won de serie Girls twee Globes: één voor de serie zelf en één voor hoofdrolspeler, schrijver en regisseur Lena Dunham.

Maggie Smith kreeg een prijs voor haar rol van douairière in de Britse dramaserie Downton Abbey, Don Cheadle voor zijn rol in de komedieserie House of Lies. De tv-film Game Change, over de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn running mate Sarah Palin, kreeg drie Globes: de prijs voor beste tv-film en prijzen voor hoofdrolspelers Ed Harris en Julianne Moore.

Op filmgebied was de grote verrassing dat Lincoln, over de Amerikaanse president die de slavernij afschafte, maar één prijs kreeg, voor hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis. De gedoodverfde winnaar werd gepasseerd door Argo, een film van Ben Affleck over het redden van Amerikaanse diplomaten tijdens de Iraanse revolutie van 1979. De film won de twee grootste prijzen: voor beste film en beste regie.

Hiermee positioneerden de Golden Globes – de belangrijke Amerikaanse film- en televisieprijzen die altijd als opmaat naar de Oscars worden beschouwd – zich als onafhankelijk van de Oscars. Voor die filmprijzen is Lincoln juist favoriet met zeven nominaties en wordt Argo grotendeels genegeerd.

Jodie Foster kreeg de oeuvreprijs Cecil B. Demille Award en kwam tijdens haar dankwoord uit de kast als lesbienne. (AP)