Opinie

Tough Mudder

None

Marathons werden wat ooit een dure auto was. Wie on top of it all wil overkomen, loopt nu marathons. Of anders toch minstens een halve.

Maar binnenkort is de marathon voor softies. Dit is geen grap, dat zal gebeuren, net als toen ik voorspelde dat vrouwen gingen paaldansen en dat damesporno hier de boekwinkels zou overnemen – als ik me ook eens aan testosteronproza mag bezondigen. Testosteron is trouwens de nieuwe cocaïne: net zo verslavend.

Het VPRO-programma Tegenlicht stelde onlangs nog dat veel bankiers door testosteron gedreven macho’s zijn. „Het druipt er vanaf”, zei hun antropoloog, Joris Luyendijk. Dit deed me meteen denken aan Tough Mudder: de marathon van de toekomst. Tough Mudder organiseert extreme hindernislopen, van zo’n 20 kilometer lengte. Ze duren minstens vier uur. Opmerkelijk, maar gezien Tegenlicht misschien toch niet zo verbazingwekkend, is dat dit genre zo populair werd dankzij bankierstypes.

In de Amerikaanse pers is al uitvoerig over het fenomeen bericht. Oprichter is Will Dean, een 31-jarige ex-student aan Harvard Business School. In The New York Times zei Dean dat de fanatiekste deelnemers aan Tough Mudder van Wall Street komen. Goldman Sachs en Morgan Stanley brengen altijd grote teams mee. The Wall Street Journal constateerde dat marathons en triatlons niet meer voldoen: om al dat testosteron op te wekken, heeft men nu zwaarder geschut nodig.

Het parcours doet denken aan een training voor mariniers, maar dan krankzinniger. De opdracht varieert per wedstrijd, maar altijd is er een onderdeel waar de deelnemers door bedrading moeten kruipen die elektrische schokken toebrengt. Ook populair is het ijsbad met de naam ‘Tsjernobyl jacuzzi’ – want het moet wel dapper klinken. Het weekend warrior complex, noemen ze dit in Amerika. Waarschijnlijk om die reden moeten deelnemers tevoren ook tekenen dat Tough Mudder niet aansprakelijk is in geval van overlijden – er stierf nog niemand.

Dit jaar staan er 55 wedstrijden op de agenda in vijf landen, waaronder voor het eerst Nederland. Volgens een de website van Tough Mudder komen er wedstrijden in Amsterdam en Rotterdam, al zijn er nog geen data genoemd.

Tough Mudder, dat het idee overigens pikte van de Tough Guy-races in Engeland, verwacht dit jaar 70 miljoen dollar om te zetten. Er deden tot nu toe ruim 600.000 mensen mee. Daarbuiten zijn er populaire gelijksoortige wedstrijden, met namen als Spartan Races, Death Race en Rugged Maniac.

Overigens is het wél de bedoeling dat deelnemers elkaar over hindernissen helpen. Zo bieden de races alsnog wat aan de top nu vaak ontbreekt: wat saamhorigheid. Net als in een fijne B-film. Bij Tough Mudder kun je weer deugen, al is het maar voor een paar uur.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen.