Somber sfeerbeeld van de hedendaagse prostitutie

Rechercheurs ondervragen in De sekspolitie 157 prostituees.

Teledoc: De sekspolitie Ned. 2, 20.25 - 22.00 uur

Het is inmiddels een bekend verhaal: vrouwen die worden gedwongen te werken in de prostitutie, maar daar zelf niet voor uitkomen. Filmmaker Roy Dames laat de strijd van een aantal Haagse zedenrechercheurs tegen vrouwenuitbuiting op een indringende manier zien.

Dames (1953) maakte eerder films vanuit het perspectief van de onderwereld, zoals Loverboys (2008). Dit keer volgt hij de opsporing van nabij. De rechercheurs voeren een strijd tegen professionele en vaak onzichtbare mensenhandelaren. Na een massale inval van politie en justitie in de Haagse Doubletstraat, gericht tegen mensenhandel, worden 157 prostituees ondervraagd. Niemand geeft aan te worden gedwongen om achter de ramen te werken.

Aan het begin van de documentaire vertelt een van de rechercheurs dat de vrouwen soms wel 20 tot 25 klanten op een avond krijgen. „Daar is een vrouwenlijf niet op gebouwd. En als je thuis komt, wordt je geld nog afgepakt ook.”

Volgens een politieman is een aantal meisjes erin geslaagd om na de (gedwongen) prostitutie weer een ‘normaal’ leven op te bouwen. Dat geeft volgens hem de „energie” om het werk te blijven doen. Onduidelijk blijft hoe succesvol het Haagse opsporingsteam is, want Dames is niet scheutig met feiten. Hij schetst vooral een somber sfeerbeeld van de hedendaagse prostitutie en de relatief beperkte mogelijkheden van de politie om de misstanden aan te pakken.

    • Brian van der Bol