Sneeuw op komst

Een sneeuwstoring is onderweg naar ons land met, vooral voor het zuidwesten van het land, behoorlijk wat sneeuwval. Een klein, maar venijnig lagedrukgebied is de veroorzaker van de sneeuw.

Vanaf de Britse Eilanden trekt hij vanavond en vannacht ons land binnen. Na een aantal losse sneeuwbuien vandaag tegen het einde van de middag in de kustprovincies bij een aantrekkende zuidoostenwind, is het wachten op het grotere aaneengesloten sneeuwgebied.

Vanaf de tweede avondhelft trekt dit Zeeland binnen om zich gestaag richting het noordoosten voort te bewegen in de loop van de nacht. Op zijn weg richting provincies als Groningen, Friesland en Drenthe stagneert de boel, waardoor deze provincie het op wat vlokken na droog houden. Hoe actief de sneeuwstoring is en hoever hij het land binnen weet te dringen blijft een kwestie van inschatten, maar zeker is in ieder geval dat Zeeland de volle laag krijgt met 5 tot 10 centimeter sneeuw. Ook delen van Zuid-Holland en Brabant ontspringen de dans hoogstwaarschijnlijk niet met 1 tot 5 centimeter sneeuw. Bij dit alles vriest het licht tot matig.

Dinsdag overdag liggen de maxima rond het vriespunt, is het bewolkt en sneeuwt het nog af en toe licht in het hele land. Na dinsdag volgt een aantal overwegend droge dagen met steeds weer wat meer zon. Het blijft koud met maxima rond het vriespunt.