Sneeuw en vorst, dus morgen minder treinen en vluchten

Er rijden morgen minder treinen door de verwachte sneeuw en vorst.
Er rijden morgen minder treinen door de verwachte sneeuw en vorst. Foto ANP / Koen van Weel

Het verwachte weer voor morgen kan het treinverkeer ernstig hinderen, dus de NS kiest ervoor vanaf ‘s ochtends vroeg voor het hele land een aangepaste dienstregeling te hanteren.

Er rijden minder treinen, waardoor reizigers rekening moeten houden met vaker overstappen en meer drukte in de trein. De NS raadt aan om vlak voor de reis even de reisplanner te raadplegen. De planner houdt nu nog geen rekening met de aangepaste dienstregeling, dus het is nog niet duidelijk welke treinen morgen minder vaak rijden.

In totaal rijden er achttien procent minder treinen, zegt een woordvoerder van de NS tegen persbureau Novum.

Op de weg: vanavond in kustprovincies, morgen overal sneeuwhinder

Rijkswaterstaat verwacht vanavond een drukke avondspits door de sneeuwval, vooral in de provincies Zeeland, Zuid- Holland en Noord-Holland. Morgenochtend kunnen automobilisten in het hele land hinder ondervinden van het winterweer. Ze hebben preventief gestrooid en nemen “indien nodig” extra maatregelen. Er staan vijfhonderd strooiwagens (eventueel met sneeuwschuiver) en 350 sneeuwploegen klaar.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed voorbereid op weg te gaan, onder andere door:
1. De weersverwachting en verkeersinformatie extra goed in de gaten te houden;
2. De rijstijl aan de omstandigheden aan te passen: voorzichtig rijden, niet onnodig van rijstrook wisselen en voldoende afstand houden;
3. Rekening te houden met een langere reistijd en
4. Ruimte te maken voor sneeuwschuivers en strooiwagens.

In de lucht: diverse vertragingen en annuleringen

De verwachte laag sneeuw gaat morgenochtend ook voor problemen zorgen op Schiphol. Reizigers moeten rekening houden met diverse vertragingen en annuleringen, laat een woordvoerder weten aan Novum.

Op de luchthaven staan vannacht de sneeuwploegen paraat. Een ploeg van zo’n honderd man moet ervoor zorgen dat starten, landen en taxiën mogelijk blijven. Plaatselijk wordt een sneeuwdek van vijf tot tien centimeter verwacht.

In de ochtend moet duidelijk zijn hoe groot de problemen zijn. Volgens Schiphol hangt de overlast onder meer af van hoelang de periode is waarin sneeuw valt en hoeveel sneeuw er valt, maar ook van de sneeuwval op andere Europese bestemmingen. Op diverse andere luchthavens in Europa worden dinsdagochtend ook problemen verwacht door het winterweer.

Weerbericht: vanavond en morgenochtend sneeuw

Weerberichten hadden het eerder vandaag over sneeuwval vanaf vanavond en een vorstperiode “tot na volgend weekend”. Vooral in Zeeland valt naar verwachting vandaag veel sneeuw, tot tien centimeter. Ook in Zuid-Holland, Brabant en de Randstad kan tot vijf centimeter sneeuw vallen.

    • Peter Zantingh