Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

SGP gaat vrouw niet weren van kieslijst om geslacht

DEN HAAG - SGP verkiezingsbijeenkomst vooraf. ANP VINCENT JANNINK
DEN HAAG - SGP verkiezingsbijeenkomst vooraf. ANP VINCENT JANNINK Een SGP-verkiezingsbijeenkomst in september 2012. Foto ANP / Vincent Jannink

De SGP gaat in het algemeen reglement vastleggen dat het geslacht van de kandidaat niet bepalend mag zijn bij de selectie van kandidaten. Dat meldt de partij op haar website.

Wel handhaaft de orthodox-gereformeerde partij haar opvatting dat vrouwen geen functies namens de partij mogen uitoefenen. In de praktijk zal er waarschijnlijk weinig veranderen.

Het hoofdbestuur van de SGP kwam vandaag met het voorstel. Vervolgens hoopt de partij hier tijdens de partijdag op 16 maart een besluit over te nemen. SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen licht momenteel een en ander toe tijdens een persconferentie in Rotterdam.

De SGP mag vrouwen niet langer uitsluiten van haar kieslijst, zo oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in juli vorig jaar. Het Hof wil de klacht van de partij over haar vrouwenstandpunt niet behandelen, waardoor het oordeel van de Hoge Raad uit 2010 overeind blijft. De SGP noemde het besluit destijds “ingrijpend” en voorzag “verstrekkende gevolgen”, niet alleen voor de partij zelf.

De SGP had de Nederlandse staat aangeklaagd op basis van de artikelen 9, 10 en 11 van het EVRM, over godsdienstvrijheid, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Maar het Hof vindt dat die vrijheden niet in het geding zijn door de uitspraak van de Nederlandse Hoge Raad.

Vrouwenstandpunt SGP al jarenlang controversieel

Het vrouwenstandpunt van de SGP is al jarenlang controversieel. In 2007 oordeelde het gerechtshof dat de Staat moet optreden tegen de vrouwendiscriminatie van de orthodox-christelijke SGP. Vrouwen moesten net als mannen verzekerd worden van het recht om voor de partij verkiesbaar te zijn. Nu mogen ze dat niet omdat het regeerambt volgens de bijbel zou zijn voorbehouden aan mannen. Het gerechtshof oordeelde dat het onderscheid dat de SGP maakt tussen mannen en vrouwen verboden is op grond van onder meer het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.

Sinds 1996 mogen vrouwen buitengewoon lid van de SGP worden, maar daar maakt bijna geen vrouw gebruik van. Het is daarom ook nog maar de vraag hoeveel vrouwen er daadwerkelijk op de kieslijst van de SGP zouden komen. Daar gaan nog altijd de partijleden zelf over.