‘Rebellen Mali lanceren tegenoffensief en nemen stad in’

Residents look at newspapers' frontpages focusing on France's military intervention to turn back the terrorist threat in Mali on January 14, 2013 in Bamako. AFP PHOTO /ERIC FEFERBERG De kranten in Mali openen met de Franse interventie in het Afrikaanse land. Foto AFP / Eric Feferberg

In Mali hebben islamitische rebellen de stad Diabaly in het centrum van het Afrikaanse land ingenomen. De Malinese en Franse troepen wisten dat niet te voorkomen. Dat meldt de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian aan persbureau Reuters.

In Diabaly, op 400 kilometer afstand van de hoofdstad Bamako, zijn de rebellen aan een tegenoffensief begonnen. Het Malinese leger wist de oprukkende rebellen niet tegen te houden. Volgens Le Drian gaan de gevechten in de stad door en probeerden de Franse en Malinese troepen de rebellen te verdrijven.

Bij Franse bombardementen in en rond de noordelijke stad Gao in Mali zijn gisteren meer dan zestig islamitische rebellen gedood. Al vier dagen duurt de Franse operatie tegen de islamitische strijders in Mali nu, die begon nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator.

Franse operatie ‘kwestie van weken’

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei vanochtend in de Franse kranten dat de Franse operatie in Mali een kwestie van weken is. “We hebben niet de intentie voor altijd te blijven”, aldus Fabius, die een vergelijking met de westerse missie in Afghanistan ongepast vindt. Fabius benadrukte dat Frankrijk heeft ingegrepen om te voorkomen dat de rebellen heel Mali onder controle zouden krijgen. Nederland sprak gisteren steun uit voor het Franse ingrijpen.

De islamitische strijders in Mali dreigen al een paar dagen met wraak voor de Franse acties in Mali. Een woordvoerder van de rebellen zei vanochtend tegen AFP dat er in reactie op de bombardementen aanslagen “in het hart van Frankrijk” zullen worden gepleegd. Frankrijk heeft volgens de rebellen de oorlog verklaard aan de islam. Uit vrees voor aanslagen waren dit weekend al extra veiligheidscontroles op Franse vliegvelden en bij openbare bijeenkomsten in Parijs.

Lees ook: Van democratische oase tot broeinest terrorisme. Vier vragen over Mali

    • Marije Willems