Racoon wint Popprijs 2012 op festival Noorderslag

Het uitverkochte Noorderslag in Groningen trok dit jaar 35.000 bezoekers.

Amsterdam. Volgens de jury van het festival Noorderslag heeft geen andere Nederlandse band zich vorig jaar zo goed gemanifesteerd als Racoon. In juni haalde het laatste album van de band de eerste plaats in de albumlijsten, meer dan een jaar na de verschijning. De jury noemt het bijzonder dat een plaat zo lang succes heeft, vooral omdat dit zonder steun van de grote platenmaatschappijen is gebeurd.

De muziekprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door Buma Cultuur aan de band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Aan de prijs is tienduizend euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay verbonden. Vorig jaar werd De Jeugd van Tegenwoordig bekroond, het jaar daarvoor ging Caro Emerald met de Popprijs naar huis.

Het uitverkochte Noorderslag in Groningen trok 35.000 bezoekers. Aldaar kreeg Hedon in Zwolle het IJzeren Podiumdier voor beste poppodium van Nederland. Het IJzeren Podiumdier voor beste festival ging naar Le Guess Who?, dat elk jaar in Utrecht wordt gehouden. Toine Tax van Doornroosje en Merleyn in Nijmegen kreeg de prijs voor de beste directeur en Ide Koffeman van het Patronaat in Haarlem won een IJzeren Podiumdier voor beste programmeur. Schrijver en journalist Saul van Stapele won de Pop Media Prijs 2012: de prijs ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Nrc