Protesten in Partijs tegen homohuwelijk

In Parijs vond gisteren een demonstratie tegen het homohuwelijk plaats. Het was het grootste protest in Frankrijk sinds een onderwijsdemonstratie in 1984.

Parijs. Honderdduizenden activisten zijn gisteren in Parijs de straat op gegaan om te protesteren tegen het plan van de regering van François Hollande om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor homokoppels. Volgens de organisatoren was de opkomst 800.000 mensen, de politie schatte het aantal gisteren echter op 340.0000.

Of het protest van de bonte coalitie van vooral katholieken en aanhangers van de rechtse oppositie nog zin heeft, valt te bezien. De Parti Socialiste van president Hollande, die door een van de organisatoren van de mars en passant met Adolf Hitler werd vergeleken, heeft een meerderheid in het parlement en is vastberaden de wetsvoorstellen door te zetten.

Wel heeft de president het plan van enkele parlementariërs om ook kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen gemakkelijker te maken voorlopig ingetrokken. Uit opiniepeilingen blijkt dat vooral dat plan en de adoptie van kinderen door homostellen, die wél doorgaat, op kritiek van de Fransen stuit. De meerderheid van de bevolking is volgens opiniepeilingen voor het homohuwelijk. Momenteel is 52 procent van de bevolking nog voor legalisatie. In augustus was dat nog 65 procent.

Vanaf het podium herhaalden de organisatoren van de mars keer op keer dat ze niets tegen homoseksualiteit hebben en zelfs tevens protesteren „tegen homofobie”. Maar veel demonstranten hebben daar, desgevraagd, weinig boodschap aan. Zij noemen homoseksualiteit „onnatuurlijk” en een „belediging van Gods creatie”.

De activisten zijn merendeels ouderen. „Ik verdedig de Franse republiek”, zei de 95-jarige protestant Bernadette Kervanche gisteren, steunend op twee bergwandelstokken in het park onder de Eiffeltoren. „Daar hoort bij dat in het wetboek staat dat een huwelijk plaats heeft tussen één man en één vrouw.”

Het protest gisteren was waarschijnlijk het grootste in Frankrijk sinds een onderwijsdemonstratie in 1984. In totaal hebben 34 organisaties zich bij de manifestatie aangesloten. Ook veel prominente leden van de rechtse oppositiepartij UMP van oud-president Sarkozy, waaronder de nieuwe voorzitter Jean-François Copé, gingen vandaag de straat op. Vanuit drie verschillende punten in de stad liepen de demonstranten richting de Eiffeltoren. NRC