PostNL denkt aandelen TNT na geklapte deal UPS nog steeds te verkopen

AMSTERDAM - PostNL publiceert de resultaten van het tweede kwartaal en de halfjaarresultaten 2012. foto: Herna Verhagen. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen. Foto ANP / Lex van Lieshout

PostNL hoopt zijn bijna dertig procent aan aandelen in TNT Express op termijn nog steeds te gelde te kunnen maken. Nu de overname van de pakketdienst door UPS is afgeketst, gaat een lucratieve deal met de Amerikanen niet door. Daarbij daalde het aandeel TNT vanochtend met ruim 40 procent; nog meer slecht nieuws voor PostNL aangezien die kleine 30 procent aan aandelen in TNT bij het postbedrijf op de balans staat.

“Met de overname door UPS zouden wij het maximale halen uit ons aandelenpakket. Als de overname definitief niet doorgaat, dan gaan we op middellange termijn ons pakket te gelde maken.” - reactie PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

PostNL laat weten pas over te gaan tot verkoop als de rust rond TNT is teruggekeerd. Het bedrijf wilde het geld dat UPS zou betalen voor TNT Express onder meer gebruiken om de eigen schulden te verminderen en om weer dividend uit te keren aan aandeelhouders. Ook PostNL ging vanochtend op de beurs onderuit. Het aandeel was om 11.30 uur 1,84 euro waard.

PostNL had vorig jaar beloofd zijn belang van 29,8 procent in TNT Express voor 9,50 euro per aandeel over te doen aan UPS. De postbezorger kreeg de aandelen in bezit, nadat TNT in 2011 werd gesplitst in PostNL en in TNT Express. De Amerikaanse koeriersdienst UPS liet vandaag echter weten af te zien van de overname, omdat de Europese Commissie geen toestemming zou willen geven.

Het aandelenbelang van PostNL in TNT Express stond in het derde kwartaal nog voor 1,3 miljard euro in de boeken. Dat is bijna een derde van het balanstotaal van PostNL van 4,5 miljard euro. De aandelen in TNT Express zijn vanochtend echter fors in waarde gedaald tot op 4,86 euro per aandeel. PostNL zelf zakte met 35 procent naar 1,84 euro.

    • Jules Seegers