Peper in pikkedonker

Een pepermolen voor in het donker.

Duur is hij niet. Je hebt er zonder motor die het tienvoudige kosten. Moet je zelf aan draaien voor al dat geld. Deze heeft een motor en voor de 8 euro die hij kost zitten er zes batterijen bij. Een elektrische pepermolen. Staal met een rond venster zodat de peperkorrels wat kunnen zien. Zout kan er ook in, maar alleen grove korrels. Fijne korrels lopen er zo uit. Daarom worden fijne zoutkorrels tegenwoordig ook samengeperst tot grotere brokken. Voor in de molen. Zout uit een molen maakt geluid, het knarst door het maalwerk naar buiten. Het klinkt gezellig.

De wereld is erop vooruitgegaan sinds de ontwikkeling van tientallen modellen elektrische pepermolens waar ook grof zout in mag. Het scheelt de gezondheidszorg behandeling van polsblessures en mensen komen ’s ochtends fitter op hun werk. Niet zo moe geworden gisteren van het draaien aan de pepermolen boven het avondeten.

Maar een bezwaar. Wat we in de timmerwereld vaak hebben ervaren, is in de culinaire gereedschapindustrie lang niet onderkend geweest. Ons, timmerlui, wordt gevraagd om onderin het aanrechtkastje van hulpeloze buren iets vast te komen zetten. Er was een rek met pannen naar beneden gedonderd. Een schroefje los. Onderin aanrechtkastjes is het donker. Wij, helden, schuiven dan op onze rug het aanrechtkastje in met een zaklantaarn in ons mond en lichten onszelf bij als we een nieuwe schroef in de houtpulp van het keukenkastjeswandje draaien.

De zaklantaarn hoeft niet meer. Er zijn nu langzame boormachines die schroeven kunnen draaien. Ze hebben een lampje in de kop en lichten het werk bij. Ik heb er een, alweer acht jaar oud, waarvan het lampje net naast de schroef schijnt. Maar nieuwere modellen richten nauwkeurig op het gaatje waar een schroef in moet.

Node gemist boven het aanrecht tot nu. Men stelt zich voor, druk bezig met varkensmedaillons en voor toe een custardpuddinkje. Dan valt de stroom uit. Op de tast kan het misgaan en strooit de chef peper over de pudding. Ergens in de wereld is iemand geweest die het probleem onderkende en er een oplossing voor verzon. Een pepermolen voor in het donker. Onderin, naast het maalwerk een klein lampje dat naar beneden schijnt op het varkensmedaillon.

Ik vond de molen bij Lidl, waar er wel honderd in een bak lagen. Thuis getest. Overdag heeft het lampje geen nut en ook bij sfeervolle kaarsverlichting op tafel kan iedereen zonder bijlichten zijn bord vinden. In het donker is het fantastisch.

Eén onvolkomenheid. Het maalwerk en het lampje gaan tegelijk aan. De molen strooit al peper zonder dat je goed en wel ziet waarop.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden.

    • Wouter Klootwijk