Parzival is al vijftien, maar maakt nog altijd grote sprongen vooruit

None

Dressuuramazone Adelinde Cornelissen won afgelopen zomer twee olympische medailles bij de Spelen in Londen: brons bij de landenwedstrijd en zilver bij de individuele wedstrijd – hoewel veel mensen vonden dat dat goud had moeten zijn. Deze week bereidt de 33-jarige amazone zich voor op Jumping Amsterdam (komend weekend in de RAI), een van de belangrijkste hippische wedstrijden in Nederland.

1Hoe belangrijk is Jumping Amsterdam in jouw seizoen?

„Het is een wereldbekerwedstrijd, die zijn altijd belangrijk. Maar omdat ik me al heb geplaatst voor de wereldbekerfinale, is deze wedstrijd sportief niet van ontzettend groot belang. Maar het is altijd fijn om je te meten met een internationaal topveld, zeker in eigen land. Of alle aandacht van het thuispubliek mijn paard Parzival zal afleiden, betwijfel ik. Tijdens de proef zelf gebeurt er niets en om de kür heen is het mijn taak om hem kalm te houden.”

2Afgelopen zomer werd je tweede bij de Olympische Spelen in Londen. Veel mensen vonden jouw kür beter dan die van de Britse winnares, Charlotte Dujardin. Er kwam kritiek op het oordeel van de jury. Ben je daar nog lang mee bezig geweest?

„Nee, helemaal niet. Geweest is geweest, ik kan er toch niets meer aan veranderen. Het heeft geen zin om terug te kijken en mezelf onnodig te frustreren. Ik heb de kür van Charlotte ook niet meer teruggezien. Wat heb ik daaraan? Ik ben iemand die graag vooruitkijkt en heb geen invloed op de prestaties van anderen of op het oordeel van de jury. Ik ga ervan uit dat daar deskundige juryleden zaten die Charlotte terecht tot winnaar hebben uitgeroepen. Voor mij is dat hoofdstuk afgesloten.”

3Hoe gaat het sindsdien met jou en Parzival? De kritiek was dat het paard weliswaar heel veel kracht heeft, maar er niet elegant genoeg uitzag.

„Het gaat eigenlijk ontzettend goed. We hebben direct na de Olympische Spelen veel getraind om er wat meer lichtheid in te krijgen. Parzival is een snel paard en heeft de neiging te snel naar voren te lopen. Ik moest hem daarin altijd wat afremmen. Hij moet nu leren meer gewicht op zijn achterbenen te dragen, waardoor het er van de voorkant lichter en losser uit komt te zien. Op trainingen zie ik dat hij met grote stappen vooruit gaat.”

4Je klinkt bijna verbaasd dat Parzival zo is verbeterd.

„Parzival is al vijftien jaar en haalt in wedstrijden scores van boven de tachtig procent. Dan verwacht je niet meer dat hij met zulke grote sprongen vooruitgaat. Tijdens onze vorige wedstrijd zag het er zelfs zo los en licht uit dat het volgens de jury juist weer ontbrak aan kracht. Nou, dan gooi ik er bij de volgende wedstrijd toch weer wat peper en zout bij.”

5Hoe zorg je ervoor dat die balans tussen kracht en elegantie optimaal wordt?

„Dat is nou de kunst. Dat ligt niet alleen aan het paard, maar ook aan mij als amazone. Ik heb de laatste tijd veel gewerkt aan mijn balans en evenwicht zodat ik nog beter op mijn paard kom te zitten. Ik wil alles uit deze combinatie halen wat er in zit. En omdat Parzival steeds beter wordt en ik ook, valt er nog genoeg winst te behalen.”

    • Arman Avsaroglu