Oprah en Lance

Lance Armstrong wil eindelijk praten. Met Oprah nota bene. De gehele wielerjournalistiek slaat zichzelf met de vlakke hand tegen het voorhoofd. Waarom wilde Lance niet met hen praten? Waarom alleen maar met die vrouw die net zo veel van wielrennen weet als zij van menstrueren?

Ik snap Lance zijn beweegredenen wel. Oprah zal wellicht meer praten over het goede werk van zijn stichting Livestrong. Die zal niet met bloedpaspoorten gaan staan wapperen.

Sommige mensen zouden liever zien dat hij door sportjournalisten wordt ondervraagd. Ik niet. Toen ik het hoorde, liep ik met mijn zeemleren wielerbroek op mijn hoofd een rondje om het huis. Eindelijk Oprah!

Oprah is namelijk een zegen voor de wielrennerij. Want alles wat Oprah aanprijst, wordt een succes. Toen zij met haar leesclub Anna Karenina behandelde, was het boek in heel Amerika niet aan te slepen. Als Oprah vindt dat Barack Obama de presidentsverkiezingen moet winnen, dan regelt ze minsten een half miljoen stemmen. Als dokter Phil had gezegd dat we allemaal op het karpet zouden moeten kakken, dan had Amerika dat óók gedaan.

Dus als Oprah met Lance over wielrennen gaat praten, is dat de uitgelezen kans om alle vrouwen ter wereld geïnteresseerd te krijgen in die prachtige sport. En laat dit nou net mijn doel in het leven zijn. Ook al zullen ze praten over doping en andere malafide praktijken: Lance zal ook zeker vertellen waarom hij zo van die sport houdt. En dat moeten die vrouwen horen. Die moeten weten dat wielrennen misschien verrot is of was, dat er een heleboel zaken niet kloppen, maar dat het nog altijd een sport is van stoempen en worstelen, van doodgaan en weer opstaan. Van verraad en vriendschap, van hoge pieken en diepe dalen.

En dat het door al die factoren de ideale sport voor vrouwen is. Wielrennen is een soap. Wielrennen is The Bold and The Beautiful, alleen heten de hoofdpersonages niet Brooke en Ridge, maar Bradley en Alberto. Gaat het niet om de beslommeringen van de familie Forrester, maar over de manieren waarop Andy Schleck zal proberen om weer terug te komen aan de top.

Lance Armstrong heeft de wielrennerij ontzettend beschadigd. Door hem twijfelt iedereen aan het hele peloton. Is elke renner een verdachte. Die imagoschade kan hij niet goedmaken. Maar hij kan de Amerikaanse vrouw wel de schoonheid van het wielrennen doen inzien. Samen met La Winfrey. Zorg voor de revival, Oprah. We hebben het net zo hard nodig als Anna Karenina destijds.

    • Nynke de Jong