Obama eist verhoging schuldenplafond - ‘vooral hard talk tegen Republikeinen’

US President Barack Obama speaks during a press conference in the East Room of the White House on January 14, 2013 in Washington. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI

Obama heeft in de laatste toespraak van zijn eerste regeertermijn geëist dat het schuldenplafond wordt verhoogd. “We zijn geen land van klaplopers”, zei Obama.

Als het schuldenplafond niet op tijd wordt verhoogd zullen onder meer veteranen tijdelijk geen uitkering ontvangen, aldus de president. Hij waarschuwde Republikeinen geen concessies te eisen in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden eisen voor elke dollar waarmee het schuldenplafond wordt verhoogd een dollar aan bezuinigingen.

“Ze zullen geen losgeld krijgen in ruil voor het niet ruïneren van de economie. En ze moeten snel een beslissing nemen want de tijd begint te dringen.”

De begrotingsafgrond mag dan ternauwernood vermeden zijn. Een nieuwe deadline doemt alweer op. De grens van het Amerikaanse schuldenplafond – op dit moment 16,4 biljoen dollar – komt alweer in zicht. Naar verwachting moet Obama voor eind februari het Congres om toestemming vragen om meer geld te mogen lenen voor de overheidsuitgaven.

Obama zei ook het Congres te zullen vragen nieuwe wapenwetgeving aan te nemen. De wapendiscussie is weer bovenaan de agenda komen te staan na de schietpartij op een basisschool in december, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen de dood vonden. De National Rifle Association, de machtige wapenlobby, heeft sinds de schietpartij meermaals gezegd zich met hand en tand te zullen verzetten tegen nieuwe beperkingen op wapenbezit.

‘Obama gebruikt moment voor hard talk tegen Republikeinen’

Obama zei weinig opzienbarends, zo bevestigt ook onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dat is het wel zo’n beetje RT @TheFix Shorter Obama: I won the election.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama gebruikt dit moment voor hard talk tegen Republikeinen. Alleen al praten over niet verhogen schuldenplafond is ‘onverantwoordelijk’
    • Marije Willems