Nieuw! Steinbrück op ooghoogte

None

Zelfs als de SPD zondag de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen verliest, blijft Peer Steinbrück lijsttrekker voor de Bondsdagverkiezingen in het najaar. Dat liet partijvoorzitter Sigmar Gabriel vanochtend weten nadat de lijsttrekker afgelopen week was ‘neergestort’ in de peilingen. Bij die van de publieke omroep ARD, bijvoorbeeld, verloor hij sinds vorige maand twaalf procentpunten, van 48 naar 36 procent. Bondkanselier Angela Merkel (CDU) steeg van 60 naar 65 procent.

Gabriels opmerking versterkt geruchten over een lijsttrekkerswissel: Hannelore Kraft, premier in Noordrijn-Westfalen, staat op 58 procent, en stijgt twee punten zonder dat zij campagne voert.

Steinbrücks neiging om steeds de verkeerde dingen te zeggen, veroorzaakt zijn dalende populariteit. Zo zei hij recent dat de bondskanselier eigenlijk te weinig verdient. En ofschoon er een storm van kritiek losbarstte, bleef hij daarbij.

De SPD probeert haar lijsttrekker vanaf vandaag daarom dichter bij de kiezer te brengen met ‘huiskamergesprekken’. Steinbrück, schrijft de partij in een oproep, wil graag kennismaken met mensen die vragen, problemen, ideeën of voorstellen hebben die ons land beter maken’. Steinbrück komt dan langs, neemt broodjes mee, of lepelt een glaasje advocaat met de gastheer. Geen pers toegelaten. Het moet lekker ongedwongen (locker) zijn met alleen Peer en een assistent. En natuurlijk de „gebruikelijke veiligheidsagenten”.

    • Frank Vermeulen