Nederlanders falen op breakpoint

Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben de eerste ronde van de Australian Open niet overleefd. Stagnatie dreigt na een succesvol tennisjaar 2012.

Arantxa Rus stelt op Australian Open weer teleur. Foto AFP

De Nederlandse tennisters Arantxa Rus en Kiki Bertens zijn vanochtend in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De Roemeense Irina-Camelia Begu was in twee sets (6-4 en 6-2) te sterk voor Rus. Bertens had in een spannende tweede set tegen de Tsjechische Lucie Hradecka lang zicht op meer, maar moest in de tiebreak het hoofd buigen: 6-2 en 7-6.

Tegen min of meer gelijkwaardige tegenstanders (respectievelijk nummers 51 en 55 van de wereld) lieten Rus (nummer 70) en Bertens (nummer 60) het vooral op breekpunten afweten. Rus benutte drie van haar veertien mogelijkheden om de service van haar tegenstander te breken, Bertens één van de acht kansen. Begu (alle zes breekpunten benut) en Hradecka (drie van de vier) waren veel effectiever.

Van extreme hitte zoals afgelopen week, met temperaturen ruim boven de dertig graden, was vanochtend (Nederlandse tijd) geen sprake. Op de buitenbanen in Melbourne Park, waar wedstrijden niet live te volgen zijn op internet, speelden de Nederlanders in aangename omstandigheden: rond de twintig graden.

Rus (22) kwakkelt al sinds het najaar. Met haar vorige trainer Mario Munoz, met wie ze afgelopen zomer een klik had, leek ze op weg richting de top 50. Maar de grilligheid verdween nooit helemaal uit het spel van de ranke speelster. Ze heeft geen krachttennis of werklust om op terug te vallen, maar haar kracht zou liggen in haar onverstoorbaarheid. Oud-bondscoach van de Nederlandse tennisjeugd Hugo Ekker, één van haar voormalige trainers, vertelde vorig jaar in deze krant dat de mentale inzinkingen van Rus „in een jaar op één hand te tellen zijn”.

Afgelopen jaar stuntte de Nederlandse in de tweede ronde van Wimbledon door de als vijfde geplaatste Samantha Stosur te verslaan. Om daarna kansloos te verliezen van de nummer dertig Shuai Peng. Op het gravel van Roland Garros bereikte ze als eerste Nederlandse sinds Michaëlla Krajicek de ‘tweede week’ van een grandslam. Tegen de nummer 23 van de wereld destijds, de Estse Kaia Kanepi, ging het in de achtste finale in veelzeggend wisselvallige cijfers mis: 6-1, 4-6 en 6-0.

Coach Munoz wilde Rus naar zijn tennisclub in Barcelona halen, een omgeving die in zijn optiek de Nederlandse veel voordelen bood. Maar Rus verkoos Nederland als uitvalsbasis, waar ze nu werkt met oud-prof Fred Hemmes junior.

Tot dusver leidt die samenwerking nog tot weinig moois, getuige de uitschakeling in de halve finale van de KNLTB Tennis Masters vorige maand tegen Quirine Lemoine. Die staat maar net in de mondiale top 500.

Bertens (21), debutant op de Australian Open, hoopte na het jaar van haar doorbraak ook op het hoogste podium naam te kunnen maken. In tegenstelling tot Rus heeft zij al jaren dezelfde begeleiding: coach Martin van der Brugghen en trainer Christiaan de Jong staan haar van jongsaf bij. Haar status als beste Nederlandse tennisster van dit moment deed ze vanochtend in Melbourne pas in de tweede set eer aan. De tiebreak ging echter met 10-8 verloren.

Met hulp van een mental coach heeft Bertens haar faalangst naar eigen zeggen onder controle. De problemen liggen op technisch vlak. Nog steeds heeft ze geen optimale serveerbeweging, waar ze sinds Roland Garros vorig jaar aan sleutelt. „In de trainingen gaat dat wel goed, maar in wedstrijden ben je ook met andere dingen bezig en lukt die beweging soms niet”, stelde ze vorige week in deze krant. „Het moet een natuurlijke beweging worden.”

Intussen vecht Michaëlla Krajicek (24) in haar woonplaats Praag voor haar carrière. Het grootste talent van deze generatie Nederlandse tennissters – in 2007 bereikte ze de kwartfinale op Wimbledon – kampt met hartklachten en krijgt volgende maand te horen of ze überhaupt nog topsport mag bedrijven. „Ik train anderhalf uur per dag, dat houd ik nog vol”, zei ze vorige week tegen de Volkskrant.

Was er ook nog goed nieuws? Op Sint Maarten won de veelbelovende zestienjarige Indy de Vroome gisteren haar eerste ITF-toernooi.

    • Bart Hinke