Melden van verslaafde arts wordt mogelijk

Het wordt nog dit jaar mogelijk verslaafde artsen aan te melden bij een steunpunt van artsenorganisatie KNMG.

Amsterdam. Verslaafde artsen kunnen nu alleen zichzelf aanmelden bij het steunpunt van KNMG, dat sinds 2011 bestaat. Dit jaar moet het mogelijk worden dat ook anderen verslaafde artsen kunnen aanmelden. Ze krijgen dan een behandeladvies. Volgens Verslavingsarts en psychotherapeut Cor De Jong, mede-initiatiefnemer van het nieuwe steunpunt, moet het gebruikelijker worden verslaving van artsen te melden. „Als je het weet en je doet niets, ben je medeverantwoordelijk als het fout gaat.”

Aan de andere kant, zegt hij, moet een klikcultuur worden vermeden. „Dat leidt tot onderduikgedrag. Het moet mogelijk zijn het probleem boven tafel te krijgen zonder dat het meteen leidt tot ontslag.” De KNMG is bezig een procedure te ontwerpen waarbij de aangemelde arts meteen hulp krijgt aangeboden, terwijl ook zijn privacy gewaarborgd is.

Verslaafde artsen zijn een risico voor hun patiënten, zoals ook bleek in het geval van ex-neuroloog Ernst J.S., die aan medicijnen verslaafd was en terechtstaat voor verkeerde diagnoses en behandelingen. Nu zijn er nog weinig mogelijkheden om verslavingen van artsen aan de kaak te stellen. Verpleegkundigen, doktersassistentes of collega-artsen die het opmerken, kunnen zich wenden tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wat daarna met zo’n melding gebeurt, „varieert per inspecteur”, zegt De Jong. NRC