Manuscripten en brieven van Robert Burns gevonden

Een Schotse onderzoeker heeft in een oud boek drie manuscripten en vier brieven van en aan de dichter Robert Burns (1759-1796) aangetroffen, zo meldt de BBC.

Onderzoeker Chris Rollie trof het werk in 2010 aan in een geïllustreerde editie van een boek met studies naar het werk van Burns uit de late negentiende eeuw. Het boek was in het bezit van een particulier, maar behoorde oorspronkelijk toe aan William Paterson, de uitgever van Burns. Burns is de bekendste dichter van Schotland. Het traditionele Burns Supper ontleent de naam aan hem.

De vondst, waaronder brieven die Burns aan vrienden schreef en van hen ontving, wordt in Britse media als erg bijzonder getypeerd. Onder de drie manuscripten bevindt zich een eerste versie van het gedicht Composed on hearing a bird sing, waardoor onderzoekers beter kunnen begrijpen hoe Burns aan zijn gedichten werkte.

Volgens The Guardian werd Rollie door een oudere dame op het materiaal gewezen. Rollie had eerst niet het idee iets bijzonders in handen te hebben, maar moest hier later op terugkomen.

    • Sebastiaan Kort