Maar zij gaan dat veranderen

Want ooit is Sven Kramer te verslaan, hopen de talenten Sverre Pedersen en Bart Swings.

Heerenveen. Natuurlijk is er altijd weer „die ene”. Sverre Lunde Pedersen (20) lacht. Als eerstejaars senior werd de Noor gisteren in Thialf vierde op het EK. Een snel schema naar de top. Maar kan hij ooit winnen van Kramer? „Indrukwekkend om te zien hoe hij altijd op z’n best is in belangrijke wedstrijden.” Ook de Belg Bart Swings (21) – vijfde in het eindklassement en derde op de tien kilometer – prijst Kramer, die met zijn zesde Europese titel het record van Rintje Ritsma evenaarde. „Op de 5 en 10 kilometer is Sven enorm sterk”, zegt Swings.

Eindeloos is de rij schaatsers van wie Kramer (26) de motivatie heeft weggenomen om ooit de beste allrounder ter wereld te worden. Toen hij opkwam, hadden de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis net afgerekend met de jarenlange Nederlandse hegemonie. Vanaf 2007 zagen ze Kramer steeds verder wegrijden. Hedrick stopte drie jaar later, Davis richtte zich op middenafstanden. Enrico Fabris kwam bij het EK 2007 één keer in de buurt, maar zag daarna hooguit de rug van Kramer. Havard Bøkko merkte bij het WK van 2009 dat zelfs zijn hoogste niveau niet goed genoeg was. In Thialf werd hij gisteren derde. Ivan Skobrev, winnaar van het EK en WK in het ‘Kramerloze’ 2011, eindigde kansloos als zesde.

„Kramer neemt de motivatie niet weg bij mij”, verzekert Pedersen. De tweevoudig wereldkampioen bij de junioren put moed uit de 5 kilometer tegen Jan Blokhuijsen. Vooraf hield hij rekening met een oorwassing door Kramers ploeggenoot, die bij dit EK tweede werd. Maar Pedersen versnelde aan het einde van de race en eindigde vlak achter Blokhuijsen. Een dag later bleek hij op de 1.500 meter zoveel beter hersteld dat hij zelfs ruim sneller was dan de twee TVM-schaatsers. „Door dit EK ben ik op en top gemotiveerd om nog harder te werken de komende jaren.”

Ook Swings gelooft na dit EK des te meer dat hij ooit kan winnen van Kramer, die sinds 2007 elk allroundtoernooi won waaraan hij deelnam. „Ik zie het gat niet als onoverbrugbaar. Ik ben pas twee jaar bezig met schaatsen op hoog niveau.”

Swings en Pedersen hebben veel respect voor Kramer. Zie diens versnelling in rondetijden van 30,8 naar 29,1 seconden aan het eind van de 10 kilometer. Of hoe hij als eerste van de favorieten op de vijf kilometer zeven seconden harder rijdt dan de rest. „Een ongelofelijk goede schaatser”, zegt Pedersen. „Mijn ambitie is om zelf de beste te worden. Dus zal ik hem ooit moeten verslaan. Met nog meer training moet het lukken.”

Swings constateert bij zijn derde EK dat hij snel dichterbij komt. „Het gat leek heel groot, vorig jaar was het meestal 15 seconden op de 5 kilometer. Nu 7 seconden, nog altijd veel. Maar Sven zegt dat hij zijn olympische vorm nadert, dan valt het mee. En op de 1.500 meter heb ik hem nu geklopt. Op de lange termijn moet ik het op de 5 kilometer ook kunnen.”

Het verschil tussen de top naderen en aan de top staan kennen beide schaatsers. Swings is achtvoudig wereldkampioen skeeleren. Pedersen won bij de junioren jarenlang alles. „In Thialf heeft hij vijf jaar meegedaan aan de Vikingrace”, vertelt zijn vader Jarle Pedersen, coach van de Noorse ploeg. „Altijd won hij alle afstanden.” Ook bij zijn tweede wereldtitel junioren won de Noor vorig jaar met grote voorsprong.

„Een zeer efficiënte schaatser”, noemt Kramer zijn nieuwe Noorse rivaal. Op zijn zestiende debuteerde Pedersen onder toenmalig bondscoach Peter Mueller op de ploegachtervolging bij de senioren. „Ik ben constant stappen blijven maken, steeds meer gaan trainen. Nu krijg ik uitbetaald.” Sinds dit seizoen krijgt hij hulp van Bøkko, die terugkeerde na een jaar bij het CBA-team van Mueller. „Het niveau van mijn trainingen ligt nu een stuk hoger.”

Stylist Pedersen zoekt verbetering in nog harder werken, werkpaard Swings kijkt met hulp van onder meer Bart Veldkamp naar zijn schaatstechniek. Volgend jaar mikken beiden vanwege de Spelen op de individuele afstanden. Swings ziet de allroundtoernooien daarna als tussendoel richting de Spelen van 2018. Pedersen richt zich op allrounden. „In de volgende olympische cyclus wil ik de beste allrounder ter wereld worden.” Kramer is gewaarschuwd.

    • Maarten Scholten
    • Rob Schoof