Lekker zingen bij Frommermann

Frommermann: Classified. Tournee t/m 3 maart. Info: frommermann.nl

Totale radio- en twitterstilte! Geen commentaar! Classified van close harmony-groep Frommermann gaat over onze informatiemaatschappij met alle parlementaire enquêtes en onderzoekscommissies.

Frommermann, genoemd naar Commedian Harmonists-zanger Harry Frommermann, lijkt met elke voorstelling wat meer afstand te nemen van de cabaretachtige close harmony van tachtig jaar geleden. Of liever: het doet pogingen dat genre te vertalen naar onze tijd. Maar de rode draad waaraan de liedjes in Classified zijn vastgeknoopt is wel erg vrij associatief, en sprankelt te weinig om anderhalf uur te blijven boeien.

De zangers zitten bij TL-licht te vergaderen en slaan daarbij doelbewust uitsluitend holle frasen uit („Ik app je nog.” ,,Hij heeft recht op een stukje emotionaliteit.”). Daarop volgen dan passende liedjes van Randy Newman tot William Byrd.

Hun charme is onomstotelijk, maar in dit repertoire overtuigen de zangers minder dan voorheen; met een klassiek geschoolde stem Billy Joels Honesty zingen – dat valt niet mee. De arrangementen van bariton Mattijs van de Woerd en gitarist Paul van Utrecht optimaliseren ook niet steeds de finesse van de originelen.

Waar hun programma Frommerfranz rondom Franz Schubert boeide door het schuren tussen meligheid en grote kunst, vaart Classified puur op het contrast tussen lol (licht) en klokkende vijfstemmigheid (serieus). Als de liedjes knetteren, werkt die formule. Maar vaker blijkt het contrapunt tussen lach, lol en lekker zingen een wat erg dunne basis.

    • Mischa Spel