Lekker naar buiten?

Skyscrapers are obscure by heavy haze in Beijing Sunday, Jan. 13, 2013. People refused to venture outdoors and buildings disappeared into Beijing's murky skyline on Sunday as the capital's air quality went off the index. (AP Photo/Ng Han Guan) AP

Een paar dagen windstil en dan krijg je dit.

De smogdichtheid in de Chinese hoofdstad Beijing is zo dicht geworden dat metingen uitslagen vertonen waarvoor geen index bestaat. Het hoge fijnstofgehalte is, naast de dagelijkse hoge uitstoot door verkeer en industrie, een gevolg van het weer. Omdat het de laatste dagen bijna niet waaide, kon het fijnstof zich opstapelen. Ook wordt er in de winter meer gestookt.

Op veel plaatsen in de stad is de dichtheid van fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (PM2.5) voorbij de 700 microgram per kubieke meter geschoten. De Wereldgezondheidsorganisatie hanteert 25 microgram per kubieke meter als een veilig gehalte.

De Amerikaanse ambassade in Beijing, die op het dak van het ambassadegebouw eigen meetapparatuur voor de luchtkwaliteit heeft staan, bevestigde het hoge gehalte aan fijnstof. Dit weekend waren achttien van van 24 metingen „beyond index”. De index voor luchtkwaliteit gaat maar tot 500, alles dat de 300 overstijgt wordt als ‘alarmerend’ gekwalificeerd voor de hele bevolking.

Kinderen en ouderen werd gisteren aangeraden binnen te blijven. Toch was het op straat in Beijing relatief druk. Op de grote doorgaande wegen stond het autoverkeer opeengepakt. Dinsdag zou de ergste smog weer over moeten zijn.