Laat je niet afschrikken en doe een tussenjaar

Veel minder scholieren dan voorheen kiezen voor een tussenjaar, omdat ze nog van de basisbeurs willen profiteren voor die verdwijnt. Zonde, vindt Maxe de Rijk.

Vorig jaar nam een record aantal scholieren een tussenjaar. Veertien procent van de geslaagden koos ervoor om na de middelbare school even iets anders te gaan doen.

Door de invoering van het sociaal leenstelsel gaat het nemen van een tussenjaar veel geld kosten. Scholieren die in 2013 gaan studeren vallen nog buiten het sociaal leenstelsel en ontvangen als laatste groep een basisbeurs. Daarna kunnen de kosten van een studie oplopen tot 12.000 euro.

Sociaal leenstelsel of niet, neem toch een tussenjaar. Het verdient zich wel terug.

Het is heel erg zonde om eerder te beginnen met een studie om geld te besparen. Een tussenjaar neem je om nieuwe dingen te leren, even iets anders te doen, volwassen te worden en om moeilijke keuzes uit te stellen.

Mijn tussenjaar was met stip het mooiste jaar dat ik ooit gehad heb. Ik verdiende mijn geld met bijbaantjes, liep tegelijkertijd stage bij de Tweede Kamer, was mentor van een brugklasser en ging op reis naar New York, waar ik twee maanden Engels gestudeerd heb. Prachtig.

Een tussenjaar zorgt ervoor dat je de rest van je leven betere keuzes maakt. Dat begint al bij je studie. Na een jaar van andere ervaringen weet je veel beter wat je kunt en wat je wilt. Door mijn tussenjaar is mijn studiekeuze veranderd en ben ik zelf veranderd. De soepele weg die ik nu door mijn studie politicologie bewandel, had ik nooit zo belopen als ik geen tussenjaar genomen had. De Vereniging van Schooldecanen en Loopbaanbegeleiders verwacht volgend jaar meer schooluitval, door de afname van het aantal scholieren dat een tussenjaar gaat nemen.

Een tussenjaar is niet alleen iets voor rijke kinderen. Je kan je reis en je dromen zelf betalen door in het tussenjaar keihard te werken. Daar leer je bovendien van: dingen zelf voor elkaar boksen, nieuwe ervaringen opdoen. Zonder school, ouders en al bekende vrienden.

Laat je niet leiden door het geld. Zo’n jaar verdient zich meer dan dubbel terug. Niet alleen in centen, maar ook in ervaringen en persoonlijke ontwikkeling. Begin nu al met plannen maken.

Laat je niet leiden door politieke plannen en compromissen. Laat je leiden door je eigen dromen en doelen. Iedereen heeft het in zich om een tussenjaar tot een succes te maken.

Je zult er wijzer van worden dan al die studie jaren bij elkaar. Met of zonder basisbeurs.

Maxe de Rijk is eerstejaars student politicologie aan de UvA.

    • Maxe de Rijk