Kortkolom sport

IJshockey: lock-out NHL nu echt voorbij

Amsterdam. De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat zaterdag weer van start. De NHL-organisatie en de spelersvakbond NHLPA ondertekenden dit weekeinde een akkoord dat een einde maakt aan het conflict over de verdeling van de inkomsten. Door de ruzie werd de start van de competitie, die half september had moeten beginnen, uitgesteld. De nieuwe overeenkomst is tien jaar geldig en houdt in dat de inkomsten gelijk worden verdeeld tussen de spelers en de clubeigenaren. In het verkorte seizoen spelen de clubs uit de NHL 48 duels in plaats van de gebruikelijke tachtig. (Novum)

Ethiopiër wint halve marathon Egmond

Amsterdam. De Ethiopische atleet Abera Kuma heeft gisteren de 41ste editie van de halve marathon van Egmond op zijn naam geschreven. Kuma had 1.01,21 nodig voor de 21,1 kilometer. Dat was 0,16 seconden sneller dan de Keniaan Vincent Kipruto en de Ethiopiër Bonsa Diba, die op de tweede en derde plaats eindigden. Michel Butter was de beste Nederlander op de negende plaats. Hij was bijna anderhalve minuut langzamer dan winnaar Kuma. Bij de vrouwen was de Keniaanse Helah Kiprop de snelste in 1.10,55. Ze versloeg haar landgenote Flomena Chepchirchi in de sprint. (NRC)

Dertien bergetappes in Ronde van Spanje

Amsterdam. De Ronde van Spanje telt in 2013 maar liefst dertien bergetappes. Elf aankomsten liggen bergop. De Vuelta gaat 24 augustus van start met een ploegentijdrit in Vilanova de Arousa . Al twee dagen later moet er geklommen worden. Het zwaartepunt van de Vuelta ligt in de slotweek als onder andere de Angliru (met stijgingspercentages tot 23 procent) beklommen moet worden. Afgelopen jaar werd de Ronde van Spanje gewonnen door de Spanjaard Joaquim Rodríguez. (NRC)

Unieke dubbel voor wielrenner Dubridge

Amsterdam. De Australische wielrenner Luke Dubridge is er als eerste Australische wielrenner erin geslaagd om in één jaar de nationale titel op de weg en in de tijdrit te winnen. Vier dagen nadat de 21-jarige Australiër de tijdrit had gewonnen, won hij zondag ook de wegrace. Dubridge, die rijdt voor de ploeg Orica-GreenEdge, was in de wegrace zijn ploeggenoot Michael Matthews te snel af in de sprint. Steele Von Hoff, van de Garmin-ploeg, eindigde als derde. (NRC)

Hirscher wint slalom na knappe comeback

Amsterdam De Oostenrijkse alpineskiër Marcel Hirscher heeft zijn koppositie in het klassement van de wereldbeker slalom afgelopen weekeinde verstevigd. Hirscher won na een knappe comeback de wedstrijd in het Zwitserse Adelboden. In de eerste run eindigde Hirscher door een fout slechts als achtste, maar in zijn tweede afdaling maakte hij de seconde achterstand op zijn concurrenten alsnog goed. De Oostenrijker Mario Matt werd tweede en de Italiaanse alpineskiër Manfred Mölgg eindigde op de derde plaats. (NRC)