Kortkolom buitenland

Shi’ieten Baluchistan begraven doden toch

Quetta. De Pakistaanse regering heeft de regering van de roerige provincie Baluchistan gisteren ontslagen na protesten van de shi’itische minderheid. Die weigerde 96 slachtoffers van twee bomaanslagen te begraven, zolang de overheid de veiligheid van de shi’ieten niet kon garanderen. De provincie, waar veel radicale sunnitische moslims wonen, is onder bestuur van de gouverneur gesteld. De shi’ieten in de hoofdstad Quetta, waar de aanslagen vorige week plaatshadden, hebben al gezegd hun doden nu snel te zullen begraven. (Reuters)

Mubarak komt weer voor de rechter

Kairo. Een Egyptisch Hof van beroep heeft gisteren besloten tot een nieuw proces tegen de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak en zijn medestanders. Zij werden vorig jaar juni tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld wegens hun rol bij de pogingen de opstand van 2011 te onderdrukken. Onder Egyptisch recht kan een verdachte in een nieuw proces geen hogere straf krijgen. President Morsi had in zijn omstreden decreet in november al een tweede proces tegen Mubarak aangekondigd. Een nieuw proces zal de aandacht afleiden van de economie in de periode die leidt naar de parlementsverkiezingen in april. (AP)

Moskovieten betogen tegen anti-adoptiewet

Moskou. Ongeveer 20.000 Russen hebben zaterdag in Moskou gedemonstreerd tegen de adoptiewet die Amerikanen verbiedt Russische (wees)kinderen te adopteren. Circa 100.000 burgers hebben eerder een petitie tegen de wet ondertekend. Het parlement moet nog besluiten of die wordt behandeld. Bij de ‘Mars tegen Schurken’ riepen betogers „weg met de Doema”. Woordvoerder Peskov van het Kremlin noemde dat een „niet-constructieve leuze”. (NRC).

Gevangenen Georgië komen massaal vrij

Tbilisi. In Georgië zijn vandaag 190 gevangenen vrijgelaten. Parlementsvoorzitter David Oesoepasjvili tekende gisteren een amnestiewet waardoor in totaal 3.000 gevangenen zullen worden vrijgelaten en 14.000 gedetineerden korter zullen zitten. Onder de vrijgelatenen bevinden zich ook ‘Russische spionnen’. Sinds de parlementsverkiezingen het najaar wordt Georgië geregeerd door premier Bidzina Ivanisjvili die de betrekkingen met Moskou wil ‘normaliseren’. (NRC)

Koningin Fabiola gaat minder verdienen

Amsterdam. De Belgische premier Elio Di Rupo wil dat de toelage voor koningin Fabiola, de 84-jarige weduwe van koning Boudewijn, al dit jaar wordt verminderd. Aanleiding is de verontwaardiging in België over het testament van Fabiola. Ze heeft haar geld, zonder medeweten van de regering, ondergebracht in een stichting, zodat nabestaanden – vooral familieleden en katholieke organisaties – minder belasting hoeven te betalen. De regering wil vastleggen dat haar toelage niet die van de kroonprins mag overschrijden. Daardoor zal ze dit jaar geen 1,4 miljoen, maar 0,9 miljoen euro ontvangen. (NRC)