Kortkolom binnenland

Meer ogen blind door afsteken vuurwerk

Amsterdam. Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn 23 ogen blind geworden door vuurwerk. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar, bleek vandaag uit cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen hield voor de vijfde keer het aantal oogletsels bij. De oogartsen pleiten al langer voor een verbod op consumentenvuurwerk. Ze wijzen er nu op dat in vijf jaar tijd 111 ogen blind zijn geworden. In totaal liepen deze jaarwisseling 264 mensen oogletsel op. Van de gewonden was 41 procent een omstander, in voorgaande jaren lag dat steeds op of boven de vijftig procent. In 101 gevallen was sprake van blijvend letsel, waarbij het in 23 gevallen om blindheid gaat. (Novum)

Man opgepakt voor moord op prostituee

Groningen. Een 44-jarige man uit Groningen is vrijdagavond gearresteerd voor betrokkenheid bij de moord op een 43-jarige prostituee. De vrouw was dinsdagavond in een pand op de Vishoek in Groningen om het leven gebracht. De recherche kreeg zo’n vijftig tips nadat er een compositietekening was gemaakt. De verdachte werd in een cel ingesloten en is gehoord over zijn betrokkenheid. Het onderzoek is nog gaande. Vandaag wordt hij waarschijnlijk voorgeleid. (NRC)

Minder ooievaars geteld dan in 2012

Amsterdam. In Nederland zijn afgelopen weekend 521 ooievaars geteld. Dat zijn er minder dan de 653 van vorig jaar, meldde de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (Stork) gisteren. Mogelijk wordt er nog een enkele geteld, „maar echt grote verschillen zal dat niet meer opleveren”. De uitkomst laat volgens de stichting zien dat het trekgedrag van ooievaars jaarlijks kan variëren. In 2011 werden nog 592 ooievaars geteld en in 2010 497. Volgens de stichting is op alle plekken waar concentraties ooievaars in Nederland overwinteren het aantal kleiner dan vorig jaar. De meeste ooievaars werden gezien in het noorden, het kleinste aantal in het oosten. (Novum)

Opnieuw brand in saunacentrum Peize

Peize. Voor de derde keer in een half jaar tijd is er in een saunacentrum in Peize brand uitgebroken. Eén van buitensauna’s werd zondagavond door brand verwoest. Het gebouw was nieuw en stond op de plek van een sauna die eerder dit jaar afbrandde. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Eigenaar Paul de Haan zei op de lokale radio „heel verdrietig” te worden van alle branden. (NRC)

Twee zwaargewonden bij explosie woonboot

Zwolle. Twee mensen zijn gisteren zwaargewond geraakt toen in Zwolle hun woonboot explodeerde. De boot is volgens een politiewoordvoerder helemaal aan stukken geslagen door een gasexplosie. De gewonden, een 72-jarige man en zijn 69-jarige vrouw, zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw belandde na de explosie in het water, maar kon na een kwartier uit het water gered worden door vissers en brandweer. (Novum)