Koersklap na afblazen fusie TNT

De overname van de Nederlandse pakketbezorger TNT Express door het Amerikaanse bedrijf UPS gaat niet door. UPS maakte vandaag bekend dat het zijn overnamebod van 5,16 miljard euro (9,50 euro per aandeel) intrekt omdat de Europese Commissie geen toestemming geeft voor de fusie.

Het aandeel TNT Express opende vanochtend bijna 50 procent lager op de beurs van Amsterdam. De koers van zusterbedrijf PostNL, dat 30 procent van de aandelen van TNT Express in bezit heeft, daalde vanochtend met bijna 42 procent.

UPS werd vrijdag door de Europese Commissie geïnformeerd dat de geplande overname van TNT zal worden afgewezen. Al langer was bekend dat de Commissie vreesde dat door de overname de concurrentie op de Europese markt voor pakketdiensten te veel beperkt zou worden. Na de fusie zouden in veel Europese landen slechts twee grote pakketbezorgers overblijven: UPS en het Duitse DHL.

Brussel zou daarom alleen akkoord gaan met de overname als door de verkoop van bedrijfsonderdelen van TNT een gelijkwaardige concurrent op de Europese markt zou ontstaan. Afgelopen vrijdag meldde de Financial Times dat slechts het Franse postbedrijf DPD nog belangstelling had voor TNT-onderdelen. De verantwoordelijke Europees Commissaris, Joaquín Almunia, zei daarop in een reactie dat het Franse bedrijf geen gelijkwaardige vervanger van TNT was.

Het formele besluit van Brusselwordt de komende weken verwacht. TNT Express krijgt van UPS een schadevergoeding van 200 miljoen dollar.