Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kamerlid Krol over twee weken voor de rechter om vermeend hacken

DEN HAAG - Premier Mark Rutte op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring van Rutte II. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - Premier Mark Rutte op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring van Rutte II. ANP JERRY LAMPEN Henk Krol in debat met Mark Rutte op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring van Rutte II. Foto ANP / Jerry Lampen

De fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol moet op 1 februari voor de rechter verschijnen. Hij heeft via internet medische dossiers ingezien. Krol wilde zo laten zien dat de beveiliging van het Brabantse laboratorium ‘Diagnostiek voor U’ niet deugde.

De 62-jarige Tilburger maakte het nieuws vandaag zelf bekend:

Het vermeende hacken vond plaats in april. Krol was toen nog Statenlid en werd door een ander uit zijn partij gewezen op de mogelijkheid de dossiers in te zien.

Nu.nl schrijft dat Krol er tot voor kort nog niet van overtuigd was dat het Openbaar Ministerie de zaak zou doorzetten en dat de zaak volgens hem een fraai voorbeeld is van ethisch hacken.

Behalve de geruchtmakende zaak van Geert Wilders voor de rechter om het vermeend aanzetten tot haat komt het niet vaak voor dat een Kamerlid zich moet melden in de rechtszaal.