IJshockeyseizoen in VS kan starten na salarisakkoord

De spelers en clubs ondertekenden dit weekend een overeenkomst over de verdeling van het geld.

Amsterdam. Na maanden van onenigheid tussen spelers en clubeigenaren is er een eind gekomen aan de zogeheten ‘lock-out’ in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie. De National Hockey League (NHL) gaat op 19 januari van start. Dit weekend ondertekenden de NHL en de spelersvakbond een overeenkomst, waarmee een eind is gemaakt aan het slepende salarisconflict.

Het seizoen had 121 dagen geleden eigenlijk al moeten beginnen. Maar door een financieel conflict tussen de clubs en de spelers ging dat niet door. Nu is er dan een akkoord bereikt over de inkomstenverdeling voor de komende tien jaar. De inkomsten worden voortaan gelijk verdeeld tussen de spelers en de verschillende clubs.

Eerder kregen de spelers nog 57 procent van de inkomsten en de clubeigenaren ‘slechts’ 43 procent. Lang wilden de spelers deze voor hen gunstige verdeling behouden, maar de spelersvakbond heeft alsnog ingestemd met een gelijke verdeling van het geld. Daarmee is de lock-out voorbij en kan er toch nog een half seizoen worden gespeeld. Er worden 48 wedstrijden afgewerkt in plaats van de gebruikelijke tachtig.

Door de lock-out zochten diverse ijshockeyprofs hun heil elders, onder meer in Scandinavië en Rusland. Dale Weise van de Vancouver Canucks kwam naar Tilburg om een paar maanden bij de Trappers te spelen.

De laatste lock-out in de NHL was in het seizoen 2004-2005. Toen kwamen de spelers en de clubeigenaren niet tot een akkoord over het maximale spelerssalaris, waarna het hele seizoen werd afgelast. NRC