Homohuwelijk drijft kern rechts Frankrijk de straat op

Het protest tegen het homohuwelijk gisteren in Parijs was een hip defilé van traditionele Fransen. Ze bleken vitaal en talrijk.

Populair recept bij het protest tegen het Franse ‘huwelijk voor iedereen’: vader + moeder = baby
Populair recept bij het protest tegen het Franse ‘huwelijk voor iedereen’: vader + moeder = baby Foto AFP

Haar hele familie zat in het verzet en ze stond zelf aan het eind van de Tweede Wereldoorlog voor het Parijse stadhuis om de bevrijding te vieren. „Daarom ben ik hier”, zegt de 95-jarige Bernadette Kervanche, steunend op twee bergwandelstokken in het park onder de Eiffeltoren. „Ik verdedig de Franse republiek en daar hoort bij dat in het wetboek staat dat een huwelijk plaats heeft tussen één man en één vrouw.”

Uit de speakers klinkt de snoeiharde beat van ‘Gangnam Style’ als tussen de 340.000 en 800.000 merendeels oudere activisten het park onder de Eiffeltoren binnensjokken. De eerste schatting komt van de politie, de tweede van de organisatie. Maar er betogen meer mensen dan gedacht tegen het plan van de regering-Hollande om het burgerlijk huwelijk en adoptie open te stellen voor homokoppels. Het plan brengt een harde kern van rechts Frankrijk op straat die zich na tientallen jaren betrekkelijke stilte verrassend vitaal toont.

„Een kind heeft recht op een vader en een moeder”, zegt de 40-jarige François Evin, gekomen met een bus uit de buurt van Limoges. Hij draagt een bord dat dit op een schematische manier onderbouwt. ‘Père + mère = bébé’ (vader+moeder=baby) staat er in de roze letters die de organisatie als dubbelzinnige huiskleur heeft gekozen. Volgens Evin is in tijden van crisis „het gezin het enige instituut waarop op je kunt vertrouwen”.

De bonte coalitie van vooral katholieken en aanhangers van de rechtse oppositie lijkt kansloos. Hollande, die door een van de organisatoren en passant met Adolf Hitler werd vergeleken, is vastberaden de wetsvoorstellen door te zetten. Een referendum, zoals leden van oppositiepartij UMP willen, lijkt ver weg. Wel heeft de president het plan van enkele parlementariërs om ook kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen makkelijker te maken voorlopig ingetrokken. Uit opiniepeilingen blijkt dat vooral dat plan en de adoptie van kinderen door homostellen op kritiek stuit. De meerderheid van de Fransen is volgens opiniepeilingen vóór het homohuwelijk.

Organisatoren van de mars zeggen dat ze niets tegen homoseksualiteit hebben en zelfs protesteren „tegen homofobie”. Betogers hebben aan die spin, weinig boodschap. Zij noemen homoseksualiteit „onnatuurlijk” (gepensioneerde man met baard), een „belediging van Gods creatie” (jonge priester uit de Ardèche) of „narcisme” (advocate uit Parijs).

Als op het podium een spreekstalmeester met blauw haar de Koreaanse moves van Gangnam Style voordoet, haakt mevrouw Kervanche af. „Ik heb mijn punt gemaakt”, zegt de sjieke dame van de Parijse Rive Gauche.

    • Peter Vermaas