Homeland en Girls grootste winnaars Golden Globes Awards

Jodie Foster hield niet alleen een open speech, maar zorgde ook voor een emotionele lading. Foto AP / Paul Drinkwater

De tv-serie Homeland heeft vannacht drie Golden Globes gewonnen. Claire Danes en Damian Lewis wonnen voor hun hoofdrollen in de dramaserie over de CIA, die ook de award voor beste dramaserie binnensleepte.

In de categorie komedie won Girls twee belangrijke Globes. Lena Dunham won voor haar hoofdrol; de 26-jarige actrice bedacht tevens de serie over het leven van jonge vrouwen in New York ook. Dunham nam voor Girls ook de prijs in ontvangst voor beste komedieserie.

Trailer tweede seizoen Girls:
http://youtu.be/9FPkC9In57I

Ook drie awards voor Game Change

Maggie Smith won een Golden Globe voor haar rol als Violet Crawley in de dramaserie Downton Abbey. Don Cheadle voor zijn rol in de komedie House of Lies.

De tv-film Game Change won drie Golden Globes. De film over de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn running mate Sarah Palin won de prijs voor beste tv-film. Hoofdrolspelers Ed Harris en Julianne Moore wonnen voor hun rollen als McCain en Palin.

Trailer Game Change:

Jodie Foster zorgt voor hoogtepunt

De Golden Globes werden vannacht uitgereikt door de journalistenvakbond Hollywood Foreign Press Association. De film- en televisieprijzen werden voor de zeventigste keer vergeven in Los Angeles.

Tussen alle winnaars in zorgde Jodie Foster tijdens de uitreiking voor het meest opvallende moment van de avond. Ze sprak uit op vrouwen te vallen, al was dat officieus al jaren bekend maar sprak ze dat nooit eerder uit. Ze koppelde dit aan een bijzonder stukje speech.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Jodie Foster zegt tijdens de Golden Globes tegen de wereld: laat me met rust. Hier zal nog lang over nagepraat worden https://t.co/N1BraErw

http://youtu.be/yqpjQ1z-Vqo

Foster werd in Los Angeles geëerd met een Cecil B. Demille Award voor haar oeuvre. “Ik heb een belangrijk mededeling vanavond”, zei de 50-jarige Foster tijdens haar dankwoord. “Ik ben single”, grapte ze in eerste instantie. “Ik ben duizend jaar geleden al uit de kast gekomen”, ging Foster verder. “Maar tegenwoordig moeten beroemdheden ieder detail uit hun leven begeleiden met een persconferentie, een geurtje en een reality-serie.”

    • Jules Seegers