Franse gijzelaar in Somalië waarschijnlijk dood

De Franse spion die meer dan drie jaar gegijzeld werd gehouden door islamitische extremisten in Somalië is waarschijnlijk dood. Franse commando’s voerden zaterdag een mislukte reddingsoperatie uit. Het huis waar de spion werd vastgehouden, is zaterdag verwoest en niets wijst erop dat hij nog leeft. Waarschijnlijk is de spion, met de codenaam Denis Allex, tijdens de reddingspoging door strijders van het extremistische Al-Shabab gedood. De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian zei zondag dat Allex drie jaar lang aan de ketting heeft vastgezeten, werd mishandeld en constant werd verplaatst door zijn gijzelnemers.

Bij de reddingsoperatie kwam zaterdag in ieder geval een Franse militair om het leven. Mogelijk vond ook een tweede Fransman de dood. Al-Shabab ontkent dat Allex is omgekomen en zegt een gewonde Franse militair te hebben gevangen. AP