Feest bij Van der Poel

De broers David (20) en Mathieu (17) van der Poel werden dit weekend beiden Nederlands kampioen veldrijden, de oudste bij de beloften en de jongste bij de junioren.

Of de zoons van Adrie van der Poel, die in 1996 wereldkampioen veldrijden werd, in de voetsporen van hun vader treden is de vraag. Talent hebben ze in elk geval wel, zo bleek bij het NK veldrijden. Tot vreugde van vader Adrie. De titel van David ziet hij als „een beloning van jaren hard werken”. „Sinds de overstap van de junioren naar de beloften sukkelde hij met zijn gezondheid en hij fietst dat nu van zich af.” De titel van Mathieu lag volgens zijn vader in de lijn der verwachtingen. „Maar het blijft ook prachtig.”

Was al vroeg duidelijk dat de broers wilden veldrijden?

Volgens vader Adrie hielden ze eerst meer van voetbal. „Mathieu was altijd ook wel met fietsen bezig, maar David wilde er lange tijd niet zoveel mee te maken hebben. Tot hij op een dag zei dat hij voetbal niet meer leuk vond. Toen is hij ook gaan fietsen. Onverwacht, maar erg leuk.”

Zit het talent in de genen of is het toeval?

Een combinatie, denkt Van der Poel, die zijn zoons heeft voorgehouden dat ze zich niet moeten laten vergelijken met hem. „Ze doen het op hun eigen manier. Ik help ze met het materiaal en met de trainingsschema’s, maar ze moeten het zelf doen. Gedisciplineerd leven en bereid zijn alles voor de sport te doen. Dan kunnen ze nog ver komen.”

Heeft vader Adrie de titels nog op een speciale manier gevierd?

Nee, want het gezin eet zondagavond altijd samen thuis, ook ditmaal. „We hebben wel een goede fles wijn opengetrokken.”