EU-ministers van Buitenlandse Zaken deze week bijeen om Mali

Catherine Ashton in december. Vandaag kondigde ze een EU-brede vergadering over de situatie in Mali aan. Foto AFP / Georges Gobet

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen deze week bijeen voor een speciale vergadering over de situatie in Mali. Daar woedt momenteel een strijd nu het noorden is overgenomen door Toeareg-rebellen en islamitische extremisten. Frankrijk greep militair in.

De bijeenkomst werd vanavond aangekondigd door chef Buitenlandse Zaken bij de EU Catherine Ashton, meldt persbureau Reuters. Op de agenda staat het versneld voorbereiden van een trainingsmissie voor het Malinese leger, maar ook andere vormen van “directe steun” aan het land.

Volgens een EU-diplomaat is het waarschijnlijk dat de vergadering donderdag is, schrijft Reuters.

Opmars van rebellen, die Diabaly innamen

Vandaag namen islamitische rebellen de stad Diabaly, op 400 kilometer van hoofdstad Bamako, in. De Malinese en Franse troepen wisten dat niet te voorkomen. De inname is onderdeel van een tegenoffensief na de militaire ingreep van Frankrijk. Volgens de Franse minister van Defensie Yean-Yves Le Drian gaan de gevechten in de stad door en probeerden de Franse en Malinese troepen de rebellen te verdrijven.

Bij Franse bombardementen in en rond de noordelijke stad Gao in Mali zijn gisteren meer dan zestig islamitische rebellen gedood. Al vier dagen duurt de Franse operatie tegen de islamitische strijders in Mali nu, die begon nadat interim-president Dioncounda Traoré de hulp inriep van de voormalige kolonisator.

Lees ook: Van democratische oase tot broeinest terrorisme. Vier vragen over Mali

    • Peter Zantingh