Het is zover: eerste marathon op natuurijs morgen in Noordlaren

NOORDLAREN - Vrijwilligers van de ijsvereniging De Hondsrug zijn volop bezig om de ijsbaan in orde te maken voor de eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in het Groningse Noordlaren. Foto is gemaakt met behulp van een OctoCopter, een op afstand bestuurde helikopter. ANP PAUL RAATS
NOORDLAREN - Vrijwilligers van de ijsvereniging De Hondsrug zijn volop bezig om de ijsbaan in orde te maken voor de eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in het Groningse Noordlaren. Foto is gemaakt met behulp van een OctoCopter, een op afstand bestuurde helikopter. ANP PAUL RAATS De baan van ijsvereniging De Hondsrug in het Groningse Noordlaren op archiefbeeld. Foto ANP / Paul Raats

IJsvereniging de Hondsrug in het Groningse Noordlaren organiseert morgen de eerste marathon op natuurijs. De KNSB heeft groen licht gegeven, meldt voorzitter van de ijsvereniging Jan Geert Veldman vandaag aan persdienst Novum. Het is de derde keer dat Noordlaren de primeur heeft.

Even na 13.00 uur werd door ijsmeester Teun Breedijk van de KNSB een dikte van drie centimeter gemeten. Bij die dikte mag een marathon op natuurijs volgens de regels van de KNSB doorgaan.

De wedstrijd voor de dames staat morgen gepland om 18.30 uur, de marathon voor de heren start een uur later. Ook vorig jaar en het jaar ervoor mocht Noordlaren als eerste de schaatswedstrijd organiseren.

Jaarlijks barst bij verschillende ijsverenigingen in het land de strijd los om de eerste marathon op natuurijs. Ook ijsclubs in Haaksbergen, Gramsbergen, Veenoord en Arnhem hoopten de eerste te zijn met een wedstrijd op natuurijs. Haaksbergen meldde vanmiddag een ijsdikte van zo’n tweeënhalve centimeter. Door de verwachte sneeuwval is het lastig voorspellen hoe snel het ijs aangroeit, aldus Jaap in ’t Veld van ijsclub IJsch in Haaksbergen.