Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dit zijn de elf beste politieke cartoons van dit jaar (en morgen wint er één)

Draagvlak kabinet VVD-PvdA, GPD 18 september. Door Tom Janssen
Draagvlak kabinet VVD-PvdA, GPD 18 september. Door Tom Janssen

Uiteraard waren de Tweede Kamerverkiezingen vaak het onderwerp, maar ook Griekenland en de rellen in Haren komen langs. De Inktspotprijs, voor de beste politieke cartoon, wordt morgenavond uitgereikt aan een van deze elf kanshebbers.

De prijs werd in 1994 voor het eerst toegekend, aan Peter van Straaten. Hij won ook in 2011, met zijn tekening ‘Kruisverkrachting’. Afgelopen jaar koos de jury voor de ‘stampende Bleker’ van Siegfried Woldhek.

Dit zijn, in willekeurige volgorde, de elf beste spotprenten van de afgelopen twaalf maanden (hierboven één, hieronder tien).

Uit Nieuwe Revu: over het noodlijdende Griekenland.

Betalen, Nieuwe Revu 15 februari. Door Trik (pseudoniem van Raymond Hendriks)

Betalen, Nieuwe Revu 15 februari. Door Trik (pseudoniem van Raymond Hendriks)Betalen, Nieuwe Revu 15 februari. Door Trik (pseudoniem van Raymond Hendriks)

Uit NRC: over Rutte, Verhagen en Wilders die in het Catshuis gingen ‘tussenonderhandelen’.

Catshuisberaad, NRC Handelsblad 31 maart. Door Siegried Woldhek

Catshuisberaad, NRC Handelsblad 31 maart. Door Siegried WoldhekCatshuisberaad, NRC Handelsblad 31 maart. Door Siegried Woldhek

Uit de Volkskrant: over de Grieken die in het centrum van de Europese schuldencrisis naar de stembus gingen.

Griekse parlementsverkiezingen, de Volkskrant 18 mei. Door Jos Collignon

Griekse parlementsverkiezingen, de Volkskrant 18 mei. Door Jos CollignonGriekse parlementsverkiezingen, de Volkskrant 18 mei. Door Jos Collignon

Uit Villamedia: over de Chinese blokkade van de site van The New York Times, omdat die krant een artikel over premier Wen publiceerde.

China blokkeert website New York Times, Villamedia magazine 3 november. Door Merijn beeldverteller (pseudoniem van Merijn Visser)

China blokkeert website New York Times, Villamedia magazine 3 november. Door Merijn beeldverteller (pseudoniem van Merijn Visser)China blokkeert website New York Times, Villamedia magazine 3 november. Door Merijn beeldverteller (pseudoniem van Merijn Visser)

Uit Vrij Nederland: over - ja, waar gaat deze eigenlijk over? Kunstredacteur Pieter van Os schreef vandaag in de krant:

“Over het ontbreken, of misschien zelfs verdwijnen van maatschappelijk engagement? Kritiseert de prent een viering van onnozelheid? Misschien. Dit kan te ver gezocht zijn. De betekenis kan ook in het directe getoonde liggen: een ode aan hen die vrolijk hun leven durven te leiden te midden van alle aangekondigde rampspoed. Hiep hiep hoera voor ‘luchtige Lia’.”

Daredevils, Vrij Nederland 8 maart. Door Pieter Geenen

Daredevils, Vrij Nederland 8 maart. Door Pieter GeenenDaredevils, Vrij Nederland 8 maart. Door Pieter Geenen

Uit NRC: over valsspelen in de wielersport. Of gaat dit principe - liegen om te kunnen winnen - ook op voor de politiek?

Wielersport, NRC Handelsblad 25 oktober. Door Hajo

Wielersport, NRC Handelsblad 25 oktober. Door HajoWielersport, NRC Handelsblad 25 oktober. Door Hajo

Uit Sp!ts: over misbruik in de rooms-katholieke kerk. Kunstredacteur Pieter van Os dicht deze prent niet veel kansen toe, “aangezien Peter van Straaten twee jaar geleden al won met een knielende, blote figuur met een kruis in zijn achterste”.

Seksueel misbruik in rooms-katholieke kerk, Sp!ts 31 december 2011. Door Marco Lap

Seksueel misbruik in rooms-katholieke kerk, Sp!ts 31 december 2011. Door Marco LapSeksueel misbruik in rooms-katholieke kerk, Sp!ts 31 december 2011. Door Marco Lap

Uit De Telegraaf: over de PvdA-zoektocht naar een Roemer-achtige leider. Van Os over waarom deze waarschijnlijk ook niet gaat winnen:

“De ‘profielschets nieuwe Job’ is vooral grappig in het licht van de afloop van de verkiezingsstrijd. Zocht de linkse PvdA-voorzitter Spekman na het aftreden van Job Cohen nog naar een leider als SP’er Emile Roemer – wat tekenaar Pluis laat zien in zijn prent – niet veel later wist Cohens opvolger, Diederik Samsom, deze Roemer vernietigend te verslaan. Geen jury die zo’n prent laat winnen, behalve als die jury een discussie wil beginnen over de houdbaarheid van de politieke spotprent. Reken daar niet op.”

Profielschets nieuwe Job, De Telegraaf 23 februari. Door Pluis (pseudoniem van Eric van der Wal)

Profielschets nieuwe Job, De Telegraaf 23 februari. Door Pluis (pseudoniem van Eric van der Wal)Profielschets nieuwe Job, De Telegraaf 23 februari. Door Pluis (pseudoniem van Eric van der Wal)

Uit de Volkskrant: over de rellen in Haren, die begonnen met een Facebook-event dat voor iedereen toegankelijk was.

Facebookrel, de Volkskrant 23 september. Door Bas van der Schot

Facebookrel, de Volkskrant 23 september. Door Bas van der SchotFacebookrel, de Volkskrant 23 september. Door Bas van der Schot

En ten slotte, uit NRC: over de peilingen van Maurice de Hond bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Verkiezingspeilingen, NRC Handelsblad 14 september. Door John Reid, Bastiaan Geleinse en Jean-Marc van Tol

Verkiezingspeilingen, NRC Handelsblad 14 september. Door John Reid, Bastiaan Geleinse en Jean-Marc van TolVerkiezingspeilingen, NRC Handelsblad 14 september. Door John Reid, Bastiaan Geleinse en Jean-Marc van Tol