De temperatuur blijft deze week onder nul - veel sneeuw op komst

Een vrouw fietst door de sneeuw in Rotterdam - niet vandaag, maar afgelopen december. Vanaf vanavond gaat het wederom flink sneeuwen in delen van Nederland. Foto ANP / Robin Utrecht

Het wordt koud en het gaat vanavond flink sneeuwen. Vooral Zeeland krijgt de volle laag, waar tot tien centimeter kan vallen. Ook in Zuid-Holland, Brabant en de Randstad kan tot vijf centimeter sneeuw vallen. Dat melden de verschillende meteorologische diensten.

Meteo Consult meldt dat het om een “klein, maar venijnig lagedrukgebiedje” gaat dat de sneeuw veroorzaakt.

Vanaf de Britse Eilanden trekt hij vanavond en vannacht ons land binnen. Na een aantal losse sneeuwbuien vandaag tegen het einde van de middag in de kustprovincies bij een aantrekkende zuidoostenwind, is het wachten op het grotere aaneengesloten sneeuwgebied. Vanaf de tweede avondhelft trekt dit Zeeland binnen om zich gestaag richting het noordoosten voort te bewegen in de loop van de nacht. Op zijn weg richting provincies als Groningen, Friesland en Drenthe stagneert de boel, waardoor deze provincie het op wat vlokken na droog houden.

Vannacht daalde het kwik overal tot onder het vriespunt

Het kwik daalde vannacht overal in het land tot onder het vriespunt, meldt Weeronline. Het koudst was het op Terschelling, waar het -9,4 graden werd. Ook in het midden en westen van het land vroor het matig, met temperaturen tussen de 5 en 8 graden onder nul.

Volgens het KNMI ligt de maximumtemperatuur op de meeste plaatsen 1 of 2 graden onder het vriespunt. Er staat een zwakke tot matige wind, eerst uit een variabele richting, maar geleidelijk wordt de wind zuidelijk. Aan de kust wordt de wind later vrij krachtig.

De rest van de week blijft de temperatuur nog in vrijwel het hele land onder nul. Zelfs zeer strenge vorst, met temperaturen van meer dan 15 graden onder het vriespunt, wordt niet uitgesloten door de meteorologen van weeronline.nl. Ook weerman Reinier van den Berg denkt dat het nog wel even koud blijft.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg De vorstperiode kon wel eens lange adem hebben, met nieuwe berekeningen zelfs tot dik na volgend weekend. #schaatstochten

Schaatsen? IJsverenigingen in de race om eerste marathon

Dat de noordoostelijke provincies sneeuwval bespaard blijft is gunstig voor de aangroei van het ijs, aldus Weeronline. Aan het einde van de week kan in de noordoostelijke provincies voor het eerst dit jaar op de ondergelopen weilanden en andere natuurijsbanen worden geschaatst. Het midden van het land moet met het onderbinden van de ijzers nog wachten tot het weekeinde.

Aan Novum laat Teun Breedijk van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond weten dat een marathon op natuurijs er vandaag in ieder geval nog niet inzit. De ijsaangroei viel vannacht tegen vanwege de bewolking in het noordoosten. Momenteel zijn de ijsverenigingen in Noordlaren, Gramsbergen, Veenoord, Haaksbergen en Arnhem in de race voor de eerste marathon op natuurijs. “Daar is het ijs overal ongeveer even dik. Het gaat om de zwakste plekken, die zijn nu overal ruim twee centimeter.” Bij een dikte van drie centimeter gaat de marathon op natuurijs door.

Vanochtend weinig problemen op de weg

Ook morgenochtend valt nog steeds van tijd tot tijd sneeuw, vooral in het midden en zuiden van het land, aldus de KNMI. Ook de dinsdagochtendspits kan dus last hebben van sneeuwbuien. Vanochtend zorgde het weer al voor een aantal plaatsen voor gladheid op de weg. Toch verliep de ochtendspits niet veel drukker dan op een reguliere maandag, meldt de ANWB. Wel zorgden enkele aanrijdingen op de ring van Rotterdam en op de A6 vanuit Flevoland voor veel oponthoud. Die aanrijdingen hadden echter niets te maken met de gladheid.

De ANWB was voornamelijk druk met auto’s die niet wilden starten. Vanochtend werden al ruim dertienhonderd mensen met autopech geholpen. Vanochtend werden driehonderd wegenwachten ingezet om gestrande automobilisten te helpen, vijftig meer dan normaal. De ANWB verwacht zeker 5600 pechgevallen vandaag. Vanwege de koude temperaturen blijft de ANWB voorlopig extra wegenwachten inzetten.

    • Lex Boon