Cameron zoekt gat in de agenda

De langverwachte toespraak die premier David Cameron zal houden over de toekomst van de Britten in de Europese Unie, wordt waarschijnlijk weer uitgesteld. Hoewel Downing Street nog steeds geen datum of locatie heeft genoemd, ging men er in Londen van uit dat de toespraak volgende week dinsdag in Nederland zou worden gehouden. Eerder werd ook maandag genoemd, maar dat bleek uitgesloten: dan is de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama.

Dinsdag is ook niet geschikt. Allereerst is dan de maandelijkse vergadering van alle EU-ministers van Financiën (Ecofin), maar bovendien is het de vijftigste gedenkdag van het Verdrag van Vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland, gesloten door Charles de Gaulle en Konrad Adenauer in 1963. Volgens de Financial Times wordt – na protesten uit Berlijn – de toespraak nu verschoven naar woensdag.

Dat is, zoals enkele Nederlanders op Twitter opmerkten, de dag dat Engeland, Zweden, en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1688 een alliantie sloten om de expansiepolitiek van de Franse koning tegen te houden. Maar ook het begin van het jaarlijkse World Economic Forum, een bijeenkomst van politici en de top van het bedrijfsleven in het Zwitserse Davos.

Dat laatste zal Cameron er niet van weerhouden die dag zijn toespraak te houden. Vorig jaar riep hij in Davos zijn Europese collega’s op om „moediger” te zijn als ze hun economische problemen willen oplossen.

De mogelijke locatie van de toespraak – Den Haag – verraste de Nederlandse regering. Na afloop van het kabinetsberaad vrijdag zeiden zowel premier Rutte, als minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) van niets te weten, en ook niet betrokken te zijn bij eventuele voorbereidingen. Rutte heeft geen plannen om samen met de Britse premier op te treden, zei hij. Maar Cameron „is welkom”.

Cameron wilde vanochtend tegenover de BBC weinig loslaten over de inhoud van de toespraak, en zei niets over een datum of locatie. De toespraak is al wel geschreven, zo zei hij: „Af en klaar om te geven.” Hij herhaalde dat wat hem betreft het Verenigd Koninkrijk als handelsnatie lid blijft van de EU, maar dat de Britten economische en sociale bevoegdheden terugwillen. In het ontbijtprogramma Daybreak op ITV noemde hij Brussel „te bazig”.