Bolivia mag coca kauwen

Een prettige overwinning voor de Boliviaanse president Evo Morales, die vandaag op gepaste wijze zal worden gevierd: het kauwen van cocabladeren, een eeuwenoude gewoonte in zijn land, mag gewoon doorgaan. Een jaar geleden nog stapte Bolivia uit het uit 1961 stammende VN-verdrag inzake verdovende middelen omdat in de verdragtekst de verbouw van coca, ook grondstof voor cocaïne, als criminele bezigheid wordt bestempeld. Sinds dit weekeinde is Bolivia weer aangesloten bij het verdrag, met de cruciale aantekening dat het kauwen van cocabladeren of het drinken van cocathee in het land als legaal wordt beschouwd.

De zege van Morales, voormalig cocaboer en vakbondsleider, betekent niet dat alle bij de VN aangesloten landen nu om zijn. De VS, maar ook landen als Duitsland, Mexico, Rusland , Zweden, Groot-Brittannië, Japan en Nederland blijven zich fel verzetten tegen de verbouw van coca, omdat die volgens hen de productie van en handel in cocaïne stimuleert. Maar het aantal tegenstanders, vijftien in totaal, was veel te klein om de terugkeer van Bolivia bij de VN-conventie te blokkeren. Daarvoor zouden 62 stemmen nodig zijn geweest. (AP, BBC)