Bassie en Adriaan en het mysterie van de vernielde caravan

De vernielde caravan van Bassie en Adriaan, zoals wijkagent @Politie1135 hem gisterochtend aantrof in Volendam. Foto Twitter/@politie1135

Er zijn van die verhalen die meer vragen oproepen dan beantwoorden. Neem het nieuwtje over een uit de hand gelopen clownsfeest in Volendam. Hoe zit het écht met die vernielde Bassie en Adriaan-caravan? Een reconstructie aan de hand van de betrokkenen, inclusief Bassie en Adriaan.

De ingrediënten voor dit avontuur: een feest verboden voor vrouwen, een vernielde Bassie en Adriaan-caravan en een mishandeling door mannen in clownspak. Een verhaal dat begon met twee tweets van een wijkagent uit Edam.

Twitter avatar Politie1135 Wijkagent Edam Vannacht in Volendam bij een clownfeest de Bas en Adriaan caravan vernield. Heeft u info? 0900-8844 http://t.co/JTcBf4kx
Twitter avatar Politie1135 Wijkagent Edam Mishandeling vannacht Brugstraat V’ dam. Drie mannen verkleed in clownspak schoppen jongen in ziekenhuis. Heeft u info? 0900-8844

Lokale media pikten het verhaal vanochtend op, waarna ook de persbureaus volgden. Novum meldde op het einde van de ochtend:

Caravan Bassie en Adriaan vernield op clownsfeest
(Novum) - De caravan van Bassie en Adriaan is in de nacht van zaterdag op zondag op een clownsfeest in Volendam vernield. Dat meldt een wijkagent uit Edam op Twitter. Diezelfde nacht werd een 36-jarige Volendammer mishandeld door drie mannen in clownspak. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht, meldt een woordvoerder van de politie.

Of het om de originele caravan van Bassie en Adriaan gaat is niet bekend bij de politie. 14-01-2013 11.51.20

Vragen, vragen, vragen. Mochten er echt geen vrouwen aanwezig zijn bij het feest? Wie waren die crimiclowns? En gaat het om de originele caravan van Bassie en Adriaan? Is het duo geschrokken?

Een minuut stilte voor Mammaloe

Om te beginnen. Op het hele feest was maar één echte clown aanwezig. De Volendamse clown Peppino die samen met his wild balloons was ingehuurd om het feest wat op te vrolijken. Van alle ellende heeft hij niks meegekregen.

“Weet je wat het is. In Volendam is niks te gek. We zijn een apart volk hè. Het feest is georganiseerd door jonge jongens en die maken er wat moois van. En de sfeer was goed, we hebben zaterdag zelfs een minuut stilte gehouden voor Mammaloe. Hele zaal stil.”

Peppino, die laat weten dat hij ook wel eens backstage met Jan Smit en Nick & Simon staat te praten, was op het feest ‘voor de malligheid’.

“Je weet wel, balletjes laten verdwijnen enzo. Er waren alleen mannen. De vrouwen houden de boel altijd een beetje in toom en dit moest een gezellig mannenfeest worden. En gezellig was het. Ik was al om acht uur weg, maar ik zag de volgende dag de caravan van Bassie en Adriaan op de Julianaweg staan. Dat weet je ook wel hoe gezellig het is geweest. Maar bel Boettie even, die kan je meer vertellen.”

Voordat we bellen met Boettie: deze tweets geven een aardige indruk van de gezelligheid waar clown Peppino zo vaak naar verwijst:

Twitter avatar desireepiet Desiree Piet Hahahahaha me broer is terug van t clownsfeest. Zo gaaaaal dronken :o
Twitter avatar RobKarregat Rob Karregat Gisteravond dus helemaal kapot, maar dat circusfeest was zeker geslaagd !!

‘Helemaal niks gebeurd’

Boettie is de bijnaam van Johan Bond, manager van de feestzaal St Jozef waar het feest plaatsvond. En hij is vooral boos dat de politie twitterde dat het clownsfeest uit de hand is gelopen. Er is volgens hem helemaal niks gebeurd.

“Het feest was om half twaalf afgelopen en later die nacht is er een jongen in elkaar geslagen door iemand in een clownspak. Het is belachelijk dat de politie dan in een tweet meldt dat het clownsfeest uit de hand loopt. Dat feest was gewoon gezellig. Vechtpartijen komen zaterdagnacht wel vaker voor in Volendam, dat is niets nieuws.

Het circusfeest in Volendam - alleen voor mannen. Foto Erik JonkHet circusfeest in Volendam - alleen voor mannen. Foto Erik Jonk

Een Bassie en Adriaan-caravan als rookhok

En dan die caravan. Ook dat is volgens Bond maar weinig spannend. De caravan is ‘s nachts ontvreemd van het terrein en werd ‘s ochtends deels kapot op de weg gevonden. Maar hoe belandt de Bassie en Adriaan-caravan op een feest in Volendam? Organisator Erik Jonk:

“Het was gewoon een gezellig feest met 180 mensen. We organiseren ieder jaar zo’n themafeest. Vorig jaar was hadden we een bakkersfeest, de jaren daarvoor ging het om vissers en Vikings. En wat Peppino zegt klopt helemaal. Het is gewoon een ander feest als er geen vrouwen bij zijn, vandaar dat we die niet binnenlaten.

Een maat van me heeft de caravan geregeld. Op het feest hebben we hem ingezet als rookhok. ‘s Nachts is ie gestolen, maar de schade viel wel mee hoor. Er was eigenlijk alleen een raampje ingeslagen. Of ie ook echt was? Ik hoorde dat hij vroeger wel voor shows is gebruikt.”

Sjef Scholte, die Bassie en Adriaan vertegenwoordigt, weet als we bellen nog van niks. Hij kan zich echter niet voorstellen dat het om een originele caravan van het duo gaat:

“Wij gaan heel zorgvuldig om met alle spullen die zijn gebruikt. Iedereen kan natuurlijk een caravan geel en rood verven en er een paar stickers op plakken. Ik weet het niet zeker, maar ik denk niet dat dit een echte is.”

Adriaan: we hebben wel een stuk of zes caravans gehad. Foto ANP / Ed OudenaardenAdriaan: we hebben wel een stuk of zes caravans gehad. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Vijftig euro. Wel meenemen, niet terugbrengen

Het is namelijk niet zo dat er maar één Bassie en Adriaan-caravan is geweest, laat Aad van Toor, beter bekend als Adriaan, vanuit Spanje weten.

“We hebben wel een stuk of zes caravans gehad. De eerste caravan hebben we bijvoorbeeld bij Het geheim van de sleutel van de dijk laten afrollen. En er is er wel eens eentje gecrasht op de snelweg. De meeste caravans hebben we echter weggeven aan zwervers als we ze niet meer gebruikten. Dan haalden we de logo’s van de caravan af en lieten we ze achter. Maar het is zielig voor die jongens. Ik zou tegen ze willen zeggen: altijd blijven lachen.”

Nick Buter, de vriend die de caravan regelde, hecht echter niet zo veel waarde aan de caravan. Hij weet namelijk waar de caravan vandaan komt:

“Hij stond gewoon bij een boer op het erf. Vijftig euro. Wel meenemen, niet terugbrengen. Ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat hij echt is.”

‘Eigenlijk gewoon heel lelijk gedaan’

Voor het definitieve antwoord moeten we bij Martijn Passchier zijn. Hij is sinds jongs af aan fan van Bassie en Adriaan heeft later voor het duo gewerkt. Hij beheert ook alle relikwieën van de films en series. De caravan is volgens hem zeker weten geen originele versie. Dat heeft hij vanochtend ook al aan Bassie laten weten die ongerust opbelde.

“Bas belde meteen op vanochtend met de vraag of ik de caravan dit weekend had verhuurd. Dat was niet het geval, de caravan staat hier gewoon veilig in de opslag. De caravan in Volendam is zeker weten geen originele caravan. Dat is te zien aan de gezichten die er op zijn geschilderd. Het is eigenlijk gewoon heel lelijk gedaan.”

Opgelost. Tenminste, de politie in de gemeente Edam-Volendam is nog wel even met de zaak bezig. Getuigen zijn inmiddels gehoord en camerabeelden zijn opgevraagd, laat een woordvoerder weten. Of het wel of niet bijzonder is dat iemand in het weekend in elkaar wordt geslagen in Volendam - los van het feit dat de daders verkleed waren als clowns - blijft nog wel in het midden.

“Ik heb nu geen cijfers paraat, dus dat er iedere week wordt gevochten ga ik niet bevestigen. Maar in Volendam zijn natuurlijk veel uitgaansgelegenheden en overal waar veel mensen zijn gaat het nog wel eens mis. Zo ook in Volendam.”

Sapperdeflap. Wederhoor

Bassie: Weet je – menig topster zou jaloers zijn op het aantal dvd’s dat wij nog steeds verkopen.” Foto ANP / KippaBassie: Weet je – menig topster zou jaloers zijn op het aantal dvd’s dat wij nog steeds verkopen.” Foto ANP / Kippa

En belde Bassie vanochtend vroeg echt ongerust op? De clown himself:

“Sapperdeflap. Ik word gebeld voor wederhoor. Dat ik dat nog eens mag meemaken. Mijn broek zakt af. Jij bent zeker zo’n snottebel die vroeger voor de televisie zat? Maar weet je, dit krijg je met Twitter en Facebook. Het is allemaal kul. We zijn heel zuinig op de enige echte caravan. Je moet een goede connectie hebben en netjes een onkostenvergoeding betalen. Hier, krijg je meteen een scoopje van me. We gaan hem namelijk gebruiken bij de opening van de Bassie en Adriaan-tentoonstelling. Daar is veel belangstelling voor. Ik krijg nog dagelijks mails. En zelfs allochtonen bedanken me dat ze dankzij ons Hollands hebben leren spreken. Je weet, bescheidenheid is niet mijn grootste kwaliteit. Als ik in disco’s optreed gaat het dak er af en krijg ik een applaus waar de paus jaloers op zou zijn.”

Een uitgebreid verhaal volgt over de successen die het tweetal heeft geboekt en hoe ze daar dagelijks nog aan worden herinnerd. Maar was Bassie vanochtend echt even in paniek?

“Nee, ik heb Martijn even gebeld om het zeker te weten dat het niet onze caravan was. Maar ik wist meteen dat het onzin was. Maar weet je - menig topster zou jaloers zijn op het aantal dvd’s dat wij nog steeds verkopen.”

    • Lex Boon