Zowel Bertens als Rus na één partij alweer klaar op Australian Open

Rus in actie tegen de Roemeense. Foto AFP / Peter Parks

Kiki Bertens is er vanochtend niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Australian Open. De 21-jarige Wateringse moest haar meerdere erkennen in Lucie Hradecka. Ook Arantxa Rus werd direct uitgeschakeld.

Bertens, de hoogstgeplaatste Nederlandse, verloor van de Tsjechische Hradecka met 6-2, 7-6 (8). Bertens maakte haar debuut op het grandslamtoernooi in Melbourne. Vorig jaar verloor ze in de kwalificaties.

Hradecka staat 51e op de wereldranglijst, negen plaatsen hoger dan Bertens. De Nederlandse begon nog goed aan de partij. Ze plaatste direct een break, maar moest vervolgens toestaan dat Hradecka vier games op rij won. In het tweede bedrijf liet Bertens op 5-4 een setpunt onbenut op de service van Hradecka. Ze leverde vervolgens haar eigen opslag in, maar sleepte toch een tiebreak uit het vuur. Daarin werkte ze drie wedstrijdpunten weg. Het vierde was haar echter te machtig.

Rus ook in twee sets naar huis gestuurd

Arantxa Rus werd eveneens enigszins teleurstellend uitgeschakeld. De 22-jarige ging met 6-4, 6-2 onderuit tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu. De partij nam iets meer dan anderhalf uur in beslag. Rus sloeg liefst veertien dubbele fouten en benutte slechts drie van haar veertien breekkansen.

Op de wereldranglijst staat Begu, die al haar zes breekkansen verzilverde, 55e, Rus is de mondiale nummer zeventig. Het is het tweede jaar op rij dat de Monsterse in de eerste ronde strandt. Vorig jaar verloor ze van Lesia Tsurenko uit Oekraïne. In 2011 reikte ze tot de tweede ronde.

Bij de mannen komen Igor Sijsling en Robin Haase namens Nederland nog de baan op.

    • Jules Seegers