‘Armstrong zegt sorry tegen Livestrong-personeel’

Armstrong in augustus 2009. Hij ging vanavond voor aanvang van het interview met Oprah langs zijn stichting Livestrong, om daar zijn excuses aan te bieden. Foto AP / Peter Morrison

Lance Armstrong heeft zich verontschuldigd tegenover het personeel van Livestrong, de stichting die hij zelf oprichtte om kanker te bestrijden. Hij ging daar langs voor de opnames van het interview met Oprah, dat aanstaande donderdag uitgezonden wordt.

Dat meldt persbureau AP op basis van een woordvoerder van de stichting. Volgens de woordvoerder, die anoniem blijft, kon Armstrong zijn tranen niet bedwingen tijdens zijn korte verklaring, net als meerdere mensen van de stichting. Armstrong verontschuldigde zich voor het teleurstellen van het Livestrong-team en het feit dat hij de stichting op het spel heeft gezet. Hij beloofde de reputatie van Livestrong in ere te herstellen. De ex-wielrenner bekende echter niet onomwonden dat hij doping heeft gebruikt.

Interview toch niet bij Lance thuis?

Eergisteren kwam naar buiten dat Armstrong in het interview met Oprah, dat vanavond wordt opgenomen, waarschijnlijk zijn dopinggebruik gaat toegeven. Tot nu toe ontkende hij het gebruik van verboden middelen altijd stellig.

Het interview zou worden gehouden in het huis van Armstrong, in de Texaanse stad Austin, maar het lijkt erop dat de locatie is veranderd en dat het nu plaatsvindt in een hotel, om de bij het huis verzamelde pers te slim af te zijn.

‘Kalm, op mijn gemak en eerlijk’

Armstrong sprak eerder vandaag, tijdens een rondje joggen, een paar woorden tegen AP. “Ik ben kalm, op mijn gemak en bereid om eerlijk te zijn”, zei hij toen.

Armstrong legde in oktober het voorzitterschap van Livestrong neer naar aanleiding van het vernietigende Usada-rapport dat toen net uit was gekomen. Dat rapport, waarin tientallen oud-ploegmaten en andere bekenden een beeld schetsten van de Amerikaan als spil in een enorm dopingspel, leidde ertoe dat hij al zijn zeven Tourzeges moest inleveren.

    • Peter Zantingh