Armstrong: openhartig en eerlijk gesprek met Oprah

Zelden wordt zo uitvoerig voorbeschouwd op een interview als nu bij het gesprek tussen Lance Armstrong en Oprah Winfrey dat donderdag wordt uitgezonden. „Ik heb Oprah gezegd dat ze me alles mag vragen en dat ik de vragen direct, eerlijk en openhartig zal beantwoorden,” zei Armstrong tegen het Amerikaanse AP. Vandaag zijn bij hem thuis de opnames.

Een anonieme bron stelde tegenover hetzelfde persbureau dat Armstrong bij Oprah een bekentenis gaat afleggen en spijt zal betuigen over zijn dopinggebruik. The New York Times meldde zaterdag op basis van twee betrokkenen dat hij „een beperkte bekentenis” zal doen.

Het is de eerste keer sinds oktober dat de oud-wielrenner uitgebreid over de affaire praat. In die maand kwam het Amerikaanse antidopingagentschap Usada met een vernietigend rapport over zijn dopegebruik. Armstrong wordt er door Usada-voorzitter Travis Tygart van beschuldigd de spil te zijn geweest in „het meest geavanceerde en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit gekend heeft”.

Met een bekentenis brengt Armstrong zijn levenslange schorsing terug tot vier of acht jaar, waardoor hij zijn carrière als triatleet kan voortzetten. Ook de reputatieschade voor zijn stichting Livestrong wordt beperkt.

Aan de andere kant moet Armstrong vrezen voor rechtszaken waarin miljoenen euro van hem worden geëist. Zo claimt verzekeringsmaatschappij SCA elf miljoen dollar wegens een onrechtmatig uitgekeerde bonus voor een Tourzege. The Sunday Times wil de half miljoen dollar terug die het moest betalen toen het Armstrong ‘ten onrechte’ van dopegebruik beschuldigde.

Het interview wordt in Nederland van donderdag op vrijdag om 3.00 uur ’s nachts rechtstreeks uitgezonden op TLC.