Amsterdamse hotels lokken locals

Voor een paar tientjes slapen in een tophotel? Dit weekend kon het in Amsterdam. Hotels lijden onder de crisis. Dit is een antwoord.

Nederland, AMSTERDAM, 12 JANUARI 2013 Stel overnacht tegen gereduceerd tarief in het Lloyd hotel Foto: Merlijn Doomernik Merlijn Doomernik

Eigenlijk zijn ze helemaal niet van de luxueuze hotels. In vijfsterrenhotels komen ze al helemaal nooit. Maar een keer overnachten in het Amsterdamse Grand Hotel Krasnapolsky leek Yvon Tanis (57) en Leo Smit (62), ook uit Amsterdam, toch wel leuk. „Echt zo’n plek waar je altijd langsfietst, maar nooit komt.”

Tijdens de eerste Amsterdamse Hotelnacht afgelopen weekend openden zo’n vijftig hotels hun deuren voor stadgenoten. Inwoners betaalden sterk gereduceerde tarieven tussen de 55 en 120 euro voor een kamer in – normaal gesproken – dure hotels. Ruim 2.000 Amsterdammers sliepen zaterdagnacht niet thuis. Wie geen kamer had kon ook naar een van de feestjes in de hotels.

Een nachtje Krasnapolsky kost Tanis en Smit 75 euro. Inclusief ontbijt. Normaal kost een kamer minstens het dubbele. „Wat een enorm bed”, zegt Tanis, die de kamer inspecteert. Ze steekt haar hoofd om de hoek van de badkamer. „Wel een beetje een klein badje”, roept ze naar haar echtgenoot, een lange, potige man. Ze lacht vrolijk. „Daar pas jij nooit in.”

Amsterdammers boekten gretig, maar voor de deelnemende hotels lijkt de actie niet erg lucratief. Toch wilden veel hoteliers meedoen. „Hotels konden altijd een beetje achterover leunen”, zegt Vincent van Dijk, initiator van de Hotelnacht. „Nu doen ze meer hun best om nieuwe gasten over de streep te trekken.”

Aan Nederlandse hotels gaat de crisis niet voorbij. De bezettingsgraad daalde in 2012 met een procentpunt naar 66 procent, zo blijkt uit cijfers van adviesbureau Horwath. „In 2010 en 2011 steeg de bezettingsgraad weer na een paar slechte jaren, maar dat heeft niet doorgezet”, zegt Marco van Bruggen, consultant bij Horwath. „Vooral het aantal zakelijke klanten loopt terug.”

Vandaar dus de Hotelnacht, legt Van Dijk uit. Want een type gast dat in Amsterdamse hotels nauwelijks te vinden is, is de Amsterdammer zelf. „In buitenlandse hotels zie je vaak locals aan de bar zitten, maar hier is dat niet gebruikelijk.” En dat moet anders, vindt Van Dijk, die in 2010 elke nacht in een ander Amsterdams hotel sliep. De bedoeling is dat de Hotelnacht-gasten „ambassadeur” worden van de Amsterdamse hotels en ze ook zelf vaker bezoeken.

Of het ook zo werkt, is de vraag. „Hotelbars associeer ik toch met toeristen en zakenmensen”, zegt de 24-jarige Tim Wanders, die met zijn vriendin Rosa Winkel in het Lloyd Hotel slaapt. Veel hotels zijn een beetje stijfjes, vinden de twee. En bovendien vaak „rattenduur”, zegt Wanders. Het Lloyd Hotel waar ze logeren vinden ze een uitzondering. Het interieur is gewaagd, zegt Winkel. Ze wijst op de toiletpot die midden in de kamer staat, zonder een badkamer eromheen. „Ik ga er niet graag op zitten, maar het is wel tof.”

Lishia Oei (25) koos juist voor een klassieke locatie. Zij logeert met haar vriend in het chique Conservatorium Hotel. Niet in de laatste plaats vanwege de spa. En uit nieuwsgierigheid naar de hotelkamers. „Mooi”, oordeelt Oei na bezichtiging. Maar ‘ambassadeur’ van het hotel voelt ze zich nog niet. „Daar geloof ik eigenlijk niet zo in.”

Het aantal hotels in Amsterdam neemt ondanks de crisis rap toe. Afgelopen twee jaar openden 28 nieuwe hotels, goed voor 3.000 hotelkamers. Behoorlijke aantallen, als je bedenkt dat er in 2010 al ongeveer 22.000 hotelkamers waren. De hoteliers zijn niet blij met de hoos aan concurrentie, blijkt uit het laatste jaarlijkse rapport over de hotelmarkt van Horwath. Met name in Amsterdam staat de markt onder druk door de komst van nieuwe tophotels. 60 procent van de hotelbazen vreest dat de concurrentie hun resultaten negatief beïnvloedt. Ook het lage en middensegment ondervindt steeds meer concurrentie, maar dan van het toenemend aantal short stay-mogelijkheden (verblijf tussen 5 nachten en 6 maanden), illegale hotels en Bed and Breakfast’s in de stad.

Als het aan de gemeente ligt, komen er juist nog meer hotels bij. In 2006 werd besloten dat er zo’n 9.000 extra hotelkamers moeten zijn voor 2015. Aanleiding waren de hoge bezettingsgraad en hoge kamerprijzen. Inmiddels staat de teller op 5.700 kamers. Volgens wethouder Carolien Gehrels (PvdA) leidt een groter aanbod van hotelkamers tot meer bezoekers. „En dat is goed voor de stad”, zegt ze . „Maar ik begrijp ook dat hoteliers zich zorgen maken.”

Yvon Tanis en Leo Smit slapen „uitstekend” in hun grote bed in het Krasnapolsky, vertellen ze de volgende dag. Behalve het ontbijt bleek er ook een doos bonbons bij de prijs inbegrepen. „Die werd gisteravond op onze kamer afgeleverd”, zegt Tanis. Die behandeling bleek niet voor alle Hotelnachtgasten weggelegd: hun dochter logeerde ook in het Krasnapolsky – maar werd niet geïnterviewd. Zij kreeg geen bonbons. Tanis kan er wel om lachen. „Het was goed spul, dat moet gezegd!”

    • Teri van der Heijden